ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κάποτε στο ραδιόφωνο

κάποτε-στο-ραδιόφωνο-702365

Γράφει ο Τάσος Μητρογώγος

Μέσα από τις στήλες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ του Δεκεμβρίου που μας πέρασε, ολοκλήρωσα τη σειρά «Φωνητικά συγκροτήματα και τρίο» Βολιώτικα και μη, που πέρασαν από μικρόφωνα του Ραδιοφωνικού Σταθμού, από Βολιώτικο τρίο, Μουζάς-Λιγνός, Αδελφοί Μιλάνου και άλλοι, μέχρι το Τρίο καντσόνε, Κιτάρα, Μπελκάντο κα.

Ακολούθησαν μέσα στις γιορτές επίκαιρα εορταστικά κείμενα, για να ολοκληρώσω για δύο Κυριακές ακόμη με ερασιτέχνες, που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από επαγγελματίες μουσικούς.

Τους 4 Ασσους με πληθώρα εμφανίσεων στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τις συναυλίες και τον γνωστό συμπολίτη φαρμακοποιό Κώστα Δρογγούλα, ταλαντούχο πιανίστα που πήρε μέρος σε εκπομπές στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πριν από χρόνια με τον αξέχαστο, έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, Γιάννη Γεωργίου, ταλαντούχο πιανίστα και διακεκριμένο γιατρό, που σπούδαζε στην Αμερική και το βράδυ έπαιζε πιάνο στο Μανχάταν.

Κάποτε, λοιπόν, στο ραδιόφωνο φιλοξένησα τον Γιάννη Γεωργίου. Θαύμασα το ταλέντο του και όταν ερχόταν στο Βόλο επώνυμοι καλλιτέχνες, όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Τάνια Τσανακλίδου κα, «επιστράτευα» το Γιάννη, ο οποίος πρίμα βίστα σχεδόν, συνόδευε στο πιάνο τους καλλιτέχνες, αποσπώντας τα εύσημα από τους ακροατές και τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Κάτι παρόμοιο συνέβη μετά από λίγα χρόνια και με τον Κώστα Δρογγούλα. Τον γνώρισα τυχαία, όταν άκουσα να «χαϊδεύει» τα πλήκτρα του πιάνου και νόμισα ότι ήταν κάποιος επαγγελματίας.

Μετά την γνωριμία μας, αποκάλυψα ότι εκτός από τη φαρμακευτική του ιδιότητα, ήταν ένας ευγενικός «εραστής» του πιάνου, (βοηθούσε και η εμφάνισή του). Ο περίγυρός του, οι φίλοι, η οικογένειά του (ήδη οι κόρες του είναι τα «μηλαράκια» που έπεσαν από τη μηλιά), απολαμβάνουν μέχρι σήμερα τις υπέροχες νότες.

Εγώ βέβαια βρήκα την ευκαιρία «κάποτε στο ραδιόφωνο» να εκμεταλλευθώ τις ικανότητές του στο πιάνο, σε διάφορες εκπομπές μου και έχω τη γνώμη ότι ο Κώστας Δρογγούλας, εάν ασκούσε επαγγελματικά το πιάνο (άλλωστε σπούδασε κλασικό πιάνο) θα ήταν ένας από τους καλύτερους, χωρίς υπερβολή, πιανίστες της Ελλάδας. Αλλωστε έχω προσωπική εμπειρία γι’ αυτό, γιατί είχα την τύχη να με συνοδέψουν στο πιάνο σαν τραγουδιστή ένας Γιώργος Χατζηνάσιος στη Θεσσαλονίκη και ένας Μίμης Μαχαιρίτσας στο Βόλο.

Ο Κώστας παραμένει μέχρι σήμερα ερασιτέχνης, ασκώντας επαγγελματικά μόνο τη φαρμακευτική, την οποία σπούδασε στο Μιλάνο της Ιταλίας. Καλή σας μέρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου