ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπτυξιακή πνοή για την Ελλάδα και τη Μαγνησία

ο-συριζα-αναπτυξιακή-πνοή-για-την-ελλά-710723

Του Δ. Παπαϊωάννου, υποψήφιου βουλευτή Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η προεκλογική επικαιρότητα έχει έντεχνα επικεντρωθεί σε σημαντικά, αλλά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό πλεόνασμα και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αυτό που αποσιωπάται είναι ότι για να μπορεί σαν διαπραγματευθείς με αποτελεσματικότητα και πειθώ θα πρέπει να εμπνεύσεις στο συνομιλητή την εμπιστοσύνη ότι η ικανοποίηση του αιτήματος διαγραφής θα είναι αποτελεσματική, ότι δηλαδή η χώρα θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που θα της δοθούν από τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν παρουσιασθεί ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο. Τόσο η ιστορική εμπειρία όσο και το πρόσφατο παρελθόν δείχνουν ότι οι δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο δεν είχαν ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά ακόμη χειρότερα δεν έσπευσαν αν παρουσιάσουν έστω ένα πλαίσιο αρχών και να πείσουν τους εταίρους για την αξιοπιστία τους. Αυτό αδυνατίζει και την διαπραγματευτική τους θέση, αν υποθέσουμε ότι έχουν τη βούληση να διαπραγματευθούν πραγματικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή παρουσίασε και συνεχώς εξειδικεύει ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, θεραπεύει τα προβλήματα του παλιού αναπτυξιακού μοντέλου και δίνει αξιόπιστη αναπτυξιακή προοπτική. Ετσι μπορεί να πείσει και τους δανειστές ότι η μείωση του χρέους δεν θα πάει χαμένη, και ταυτόχρονα θέτει κάθε διαπραγμάτευση σε αυτή την προοπτική. Δίνει ταυτόχρονα στους εταίρους τη δυνατότητα να δουν ότι μακροπρόθεσμα θα ωφεληθούν και οι ίδιοι καθώς όχι μόνο θα λυθεί το πρόβλημα του χρέους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (με βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο), αλλά και ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί παραγωγικά και κοινωνικά και θα αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, αντί να τα κουκουλώνει.

Η Μαγνησία έχει υποφέρει στις τελευταίες δεκαετίες από την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας και αποβιομηχάνισης. Γι αυτό και στρέφει την πλάτη στο κατεστημένο και εμπνέεται από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπει ότι δεν είναι μόνο μια πρόταση αντίδρασης. Εχουμε μελετήσει και εξειδικεύσει άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία. Βασική άξονες του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας και της παραγωγής. Αξιοποιούμε την παραγωγική βάση και παράδοση της Μαγνησίας στον αγρο-διατροφικό τομέα, τις κατασκευές, το μέταλλο και τον τουρισμό. Αναπτύσσουμε νέες δυνατότητες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων τεχνολογιών (με αιχμή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το νέο επιστημονικό δυναμικό που τώρα ξενιτεύεται). Επεκτείνουμε και διευρύνουμε το τουριστικό προϊόν αξιοποιώντας το αεροδρόμιο Αγχιάλου, τον Παγασητικό, την Οθρυ, δίπλα στο Πήλιο και τις Σποράδες. Προτείνουμε στις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και προστατεύει τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με αυτή τη νέα κοινωνική συμφωνία ενισχύουμε την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και τις προοπτικές για τις επόμενες γενιές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου