ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το προσωπικό κόμμα του αρχηγού χωρίς αρχηγό και χωρίς κόμμα

το-προσωπικό-κόμμα-του-αρχηγού-χωρίς-α-836378

Του Παύλου Μαβίδη

Αποτελεί μεγάλο ενδιαφέρον για τις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες η μελέτη των σύγχρονων μετασχηματισμών των κομμάτων σε μη κόμματα. Τα παλαιά κόμματα με τις πολιτικές τους κατάφεραν να απομακρύνουν τα χαρακτηριστικά της πολιτικής, του πολιτικού κόμματος και οδηγήθηκαν σε πολιτικές εκτρώσεις των μη κομμάτων. Ετσι βλέπουμε σήμερα μικρά κοινωνικά στρώματα, ομάδες, μια μικρή ολιγαρχία να κινούνται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο κράτος σε κυβερνήσεις, σε λόμπυ συμφερόντων και τελευταία σε λόμπυ οικογενειακό. Υπάρχει έλλειμμα πολιτικού κόμματος ως κόμμα θεσμός, ως κόμμα ιδεολογικό, ως κόμμα που να έχει τα χαρακτηριστικά του πολιτικού προγραμματισμού και του ιστορικού σχεδιασμού.

Τα παραδοσιακά κόμματα οδηγήθηκαν κάτω από την πίεση της ψήφου του ελληνικού λαού σε μικρά ποσοστά αναγκάζοντάς τα να συμπράξουν σε κυβερνήσεις εθνικής ενότητας και σωτηρίας. Οδηγήθηκαν να συνειδητοποιήσουν ότι έκλεισε ο κύκλος του δικομματισμού και ότι από δω και πέρα η συνεργασία των κομμάτων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας και των πολιτών μέσα από βασικές αρχές προγραμματικής συμφωνίας.

Είναι αδιανόητο να μη βλέπουμε τι γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν συνεργασίες αντίθετων κομματικών ιδεολογιών για το καλό και την ευημερία των λαών τους.

Ποιός φαντάζονταν τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια;

Οι πολιτικές όμως που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαπενταετία οδήγησαν αναγκαστικά δυστυχώς τα δυο μεγάλα κόμματα σε μια συνεργασία δίχως μια προγραμματική συμφωνία με στόχο, σχέδιο και διαχωριστικές γραμμές.

Ετσι σήμερα μετά από μια βασανιστική και ανιστόρητη οικονομική αθλιότητα βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές σε ένα φάσμα πολιτικών κομμάτων, μη κομμάτων και ιδιωτικών κομμάτων, που πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες με ευθύνη, πολιτική κρίση και σύγκριση για το μέλλον της χώρας.

Μια σύγχρονη ακτινογραφία των υπομετεξέλιξη μη κομματικών μορφωμάτων παρατηρούμε ένα φούσκωμα παγωνιού και αλαζονείας με πανέξυπνους οικονομικούς αναλυτές στα Μ.Μ.Ε., που δίνουν λύσεις στα αδιέξοδα της Ελλάδος στέλνοντας ορισμένοι και μηνύματα ηχητικά τυμπάνων στους Ευρωπαίους για να συγχρονίσουν τα βήματά τους την επομένη των εκλογών.

Η ιστορία κρίνει τις πολιτικές, τα κόμματα και τα πρόσωπα, κρίνει τα θετικά και τα αρνητικά ενώ εμείς πρέπει να έχουμε μνήμη και να θυμόμαστε ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές. Μέσα από ιστορικές συγκρίσεις πρέπει να βλέπουμε το δάσος κι όχι το δέντρο, πρέπει να έχουμε πρώτη σκέψη στο μυαλό μας τη σταθερότητα και την προοπτική για το συμφέρον του έθνους και της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου