ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ζωγράφος Αλίκη Δεβλέτογλου

η-ζωγράφος-αλίκη-δεβλέτογλου-733835

Παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο της Γκαλερί «Αργώ» στο Κολωνάκι, η έκθεση ζωγραφικής της Αλίκης Δεβλέτογλου με τίτλο: «Σε χρώματα παστέλ».

Η Αλίκη Δεβλέτογλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Ουμβέρτο Αργυρό. Παρουσίασε ως τώρα τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Γκαλερί και μορφωτικά Ιδρύματα στην Αθήνα, το Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Η καλλιτέχνης γνωστή για τις προσπάθειές της σε όλες τις μορφοπλαστικές και θεματογραφικές περιοχές της ζωγραφικής, αποδεικνύει τώρα σ’ αυτή την έκθεση τις ικανότητές της στην παστελογραφία. Μας δίνει εργασίες της που συνδυάζουν τη μαγεία του χρώματος με τον ποιητικό χαρακτήρα του συνόλου, θέματα, περιγραφικές τάσεις και χρωματικές διατυπώσεις, όλα είναι μια μεγάλη ποίηση που συναρπάζει και μαγεύει.

Μια ζωγραφική που διακρίνεται περισσότερο από κάθε άλλο από την έκταση και τον χαρακτήρα της θεματογραφίας της, τη μαγεία του χρώματος και το ποιητικό ύφος του συνόλου. Πρόκειται για συνδυασμούς που διακρίνονται για το καθαρό ποιητικό χαρακτήρα της, όπου η λιτότητα της περιγραφής συνδυάζεται και ολοκληρώνεται από τη μαγεία του χρώματος.

Στα παστέλ που παρουσιάζονται στην τωρινή έκθεση της Αλίκης Δεβλέτογλου, το χρώμα βρίσκεται στις επάλξεις σε σημείο μάλιστα, ώστε να συμβάλλει στη, σχεδόν, τρισδιάστατη αντίληψη του έργου από τον θεατή. Ιδίωμα που συμβάλλει στη δυναμική ενίσχυση της διαφάνειας και της προοπτικής, ώστε το έργο ανεξάρτητα από τη θεματική και εικαστική του ταυτότητα, να καταλαμβάνει δυνητικά και να ενεργοποιεί το χώρο ολόγυρα. Χάρη στην αίσθηση που διαθέτει η καλλιτέχνιδα για το χρώμα, το φως και τον ρυθμό που διαπερνά τη γραφή της, κατορθώνει να δημιουργεί ένα ακραιφνές και συνάμα διττό, δημιουργικό έργο. Κι αυτό, γιατί πράγματι εδώ, η ποίηση ταυτίζεται με την εικαστική δημιουργία.

Η ζωγράφος με τον εμβαπτισμένο στη δυναμική της ψυχή της χαρακτήρα, το γνήσιο ταλέντο και το αυθεντικό πάθος της για την τέχνη, κατορθώνει να μην ζωγραφίζει απλά και μόνο, αλλά να συνθέτει μουσική μέσα από την κινητικότητα της γραφής και να δημιουργεί ποίηση με την παλέτα της. Γι’ αυτό και τα έργα της, στα οποία πνεύμα και ύλη, συνυπάρχουν και θα συγκινούν διαχρονικά.

Η Αλίκη Βεβλέτογλου κατορθώνει να μας γοητεύει με τις νέες καλλιτεχνικές αναζητήσεις, τους καινούριους εικαστικούς προβληματισμούς και τις λεπταίσθητες χειρονομίες του ποιητικού της χαρακτήρα.

Σ’ αυτή την τελευταία της δουλειά με κυρίαρχο υλικό το παστέλ, έχοντας ως αφετηρία και οπτική πραγματικότητα, μετατρέπει τις μορφές και τις φόρμες σε καθαρές ζωγραφικές αξίες, σε διαχρονικά σύμβολα του δικού της φανταστικού τοπίου.

Αποτυπώνει στους καμβάδες της με λιτότητα στη σύνθεση και ακρίβεια στο σχεδίασμα, την ομορφιά της προσωπικής της διήγησης με πινελιά που πάλλεται από φως και χρώμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου