ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Δημιουργία Ξανά!

η-δημιουργία-ξανά-733851

Γράφει Σπύρος Αχιλ. Στυλιαρογιάννης, Γ. Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης του Ν. Μαγνησίας του κόμματος Δημιουργία Ξανά

Αγαπητοί φίλοι και μέλη της Δημιουργίας Ξανά, σε διάστημα μικρότερο από 3 χρόνια πήραμε μέρος σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Για ένα κόμμα εθελοντών, χωρίς επαγγελματικά κομματικά στελέχη, και μόνο αυτή η συμμετοχή είναι άθλος.

Κάθε εκλογή, εκτός από την πολιτική της «βιτρίνα», έχει και μια τεχνική πλευρά που δεν την ξέρει κανείς, παρά μόνο οι άνθρωποι που δουλεύουν για την διεκπεραίωση αυτών των θεμάτων.

Λίγοι έχουν μάθει, για παράδειγμα, ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 παρ’ολίγον δεν θα παίρναμε μέρος διότι το Υπουργείο Εσωτερικών μάς έβαλε μία πρόστυχη τρικλοποδιά την τελευταία στιγμή, λέγοντας ότι είχε το τελειώσει το χαρτί για την εκτύπωση ψηφοδελτίων στις διαστάσεις που μας είχε πει αρχικά, και θα μας έδινε χαρτί άλλων διαστάσεων, πράγμα που έριχνε έξω όλη την οργάνωση παραγωγής που είχαμε στήσει. Θυμάμαι τον αξέχαστο Μορίς Μαυρίκο να μου τηλεφωνάει σε απόγνωση κι εγώ να παίρνω το Υπουργείο Εσωτερικών και να απειλώ θεούς και δαίμονες. Τελικά, ως εκ θαύματος, το χαρτί βρέθηκε αφού όμως με όλη αυτή την ιστορία είχαμε χάσει ήδη μία από τις δύο όλες κι όλες μέρες παραγωγής.

Αυτά τα λέω για να καταλάβετε αφ’ ενός πόσο βρώμικα παίζει το σύστημα όπου και όπως μπορεί και επίσης πόσες χιλιάδες λεπτομέρειες πρέπει να είναι άψογες σε μια γραφειοκρατία που ψάχνει αφορμές για να αποκλείσει.

Σ’ αυτές τις εκλογές, η απόφαση της Ε.Ε. ήταν αυτόνομη κάθοδος. Ηταν περίπου μονόδρομος μετά την απόφαση του προέδρου της Δράσης κου Σκυλακάκη να αθετήσει κάθε μεταξύ μας συμφωνία, να αγνοήσει την ίδια την Κ.Ε. του κόμματός του και να επιδιώξει συνέχιση της πολιτικής του καριέρας στα εντελώς θολά πλέον Ποταμίσια νερά.

Παράλληλα οι συζητήσεις με τα άλλα κόμματα του χώρου στις οποίες ενθέρμως συμμετείχαμε χρειάστηκαν 6 μήνες περίπου σε θέματα ιδεολογικών συγκλίσεων και έφτασαν στο «και πέντε», μετά δηλαδή και την προκήρυξη των εκλογών να έχουν αποσαφηνίσει ορισμένα μόνο από τα πρακτικά θέματα που θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατανοούμε την πικρία τους, αλλά ήταν απολύτως αδύνατο να δημιουργηθούν κοινές ομάδες, κοινά ψηφοδέλτια και να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό ένα νέο όνομα που θα ξεκινούσε με 0% αναγνωρισιμότητα και θα έφτανε τη μέρα των εκλογών στο 1% (αναγνωρισιμότητα, όχι ψήφοι).

Δεν θέλαμε να επαναληφθεί το «κάζο» των Γεφυρών. Ελπίζουμε οι φίλοι των άλλων κομμάτων να το αντιληφθούν και να συνεχίσουν να επενδύουν στις πολύ καλές σχέσεις που δημιουργήσαμε αυτό το διάστημα, γνωρίζοντας πλέον όλοι καλύτερα, πόσο πολύτιμος, και αμείλικτος επίσης, είναι ο πολιτικός χρόνος.

Πάμε όμως στο προκείμενο. Οι εθελοντές της Δημιουργίας Ξανά, για να υλοποιήσουν την απόφαση της ΕΕ, η οποία σημειωτέο λήφθηκε με την ΑΙΡΕΣΗ της εκπλήρωσης ελαχίστων προϋποθέσεων, έδωσαν ρεσιτάλ αυταπάρνησης και ξενυχτιού. Την Τετάρτη το μεσημέρι οι υποψήφιοι είχαν ξεπεράσει τους 100. Ομως, και εδώ βρίσκεται το πρώτο μεγάλο πρόβλημα, δεν υπήρχε ομαλή γεωγραφική κατανομή. Θα έπρεπε ένας κάτοικος Αθηνών να είναι υποψήφιος π.χ. στην Καστοριά. Αυτό, δημιουργεί κατ’ αρχήν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας: θα ρωτούσε ο ψηφοφόρος της Καστοριάς «ποιος είναι αυτός; τον ξέρει κανένας»; Ταυτόχρονα ο κοινωνικός κύκλος του υποψηφίου στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να τον ψηφίσει. Με δύο σμπάρους κανένα τρυγόνι!

Επίσης θα έκανε επίφοβη και ταυτόχρονα πολύ δαπανηρή τη γραφειοκρατική πλευρά της υποψηφιότητας. Θα έπρεπε δηλαδή να βρούμε δικαστικό επιμελητή σ’ εκείνον τον νομό, ο οποίος να παραλάβει με κούριερ τα «χαρτιά» του υποψηφίου και να τα καταθέσει στο πρωτοδικείο του νομού, αμειβόμενος αδρά (κάτι τέτοιες ευκαιρίες περιμένουν και αυτοί να βγάλουν το παντεσπάνι τους). Αυτό πολλαπλασιάστε το επί τους περισσότερους νομούς της χώρας και βάλτε το στο ασφυκτικό πλαίσιο των τριών ημερών που θα έπρεπε να καλύψει το σύνολο της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας και μάλιστα εν μέσω κακοκαιρίας. Αντιλαμβανόμαστε γιατί το σύστημα έχει αλλεργία με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Το χαρτοβασίλειο είναι ένα ακόμα ΟΠΛΟ του.

Στη συνέχεια έπρεπε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της εκτύπωσης των ψηφοδελτίων, της κατανομής ανά νομό και της αποστολής τους σε άγνωστη διεύθυνση καθώς μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ορίσει ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για την παραλαβή τους. Από εκεί (;;;) θα έπρεπε να διανεμηθούν στο τελευταίο εκλογικό τμήμα της χώρας, από τον Εβρο μέχρι τη Γαύδο και να είμαστε σίγουροι (με επίβλεψη ποιου;) ότι θα φτάσουν και θα επιδοθούν στον ψηφοφόρο. Θυμίζω ότι τον Ιούνιο του 2012 είχαμε πάρα πολλές επώνυμες καταγγελίες ψηφοφόρων μας που δεν είχαν βρει ψηφοδέλτια στα εκλογικά τους τμήματα.

Όλα αυτά θα σήμαιναν υπερβολικό χρηματικό κόστος το οποίο η Δημιουργία αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντέξει.
Ξεκάθαρα. Ούτε ως κόμμα, ούτε ως σύνολο ανθρώπων που προσπαθούν να διασωθούν επαγγελματικά μέσα σ’ αυτόν τον τυφώνα της ύφεσης. Και χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος μιας στοιχειώδους επικοινωνιακής παρουσίας ή έστω της εκτύπωσης φυλλαδίων των υποψηφίων.

Μα, θα πείτε, δεν το ξέρατε αυτό όταν παίρνατε την απόφαση για κάθοδο στις εκλογές. Όχι, δεν ξέραμε το τελικό ποσό. Γι αυτό και στην Εθνική Επιτροπή η Δημιουργία Ξανά δεσμεύτηκε για την κάλυψη μόνο του κόστους εκτύπωσης των ψηφοδελτίων.

Ας πούμε π.χ., το Υπ. Εσ. δεν αναλαμβάνει το ίδιο, έστω και ζητώντας κάποιο παράβολο – αντίτιμο να διοργανώσει την αποστολή των ψηφοδελτίων ΟΛΩΝ των κομμάτων που συμμετέχουν στην εκλογές στον νομό Λέσβου. Πρέπει κάθε κόμμα ξεχωριστά να στείλει την δική του αποστολή. 15 κόμματα θα πάρουν μέρος; 15 κούριερ – μεταφορικές θα πάνε στη Λέσβο. Ενώ δηλαδή διατηρεί ακόμα χιλιάδες άχρηστους Δημόσιους Οργανισμούς, την κατ’ εξοχήν δημόσια λειτουργία, την διενέργεια των εκλογών την έχει αναθέσει αποκλειστικά σε ιδιώτες! Δεν ξέραμε την τρέχουσα «ταρίφα» των μεταφορικών ούτε το ποσοστό γεωγραφικής διασποράς των υποψηφίων, ούτε τα χρονικά περιθώρια που θα έβαζε το Υπ. Εσ. το οποίο ακόμα δεν έχει διευκρινίσει πολλές από τις τεχνικές κοστογόνες παραμέτρους αυτής της διαδικασίας.
Είμαστε όλοι βαθιά ευγνώμονες σε όσους εκδήλωσαν την διάθεση να ξεπεράσουν τις προσωπικές τους δυσκολίες και να εκτεθούν με τη Δημιουργία Ξανά, σ’ αυτές τις εκλογές και επίσης σε όσους εργάζονται εθελοντικά διαθέτοντας και χρόνο και χρήμα στην ευόδωση του κοινού μας σκοπού. Ξέρουμε όλοι ότι το κάνουν χωρίς να περιμένουν κανένα όφελος, ούτε πολιτικό ούτε προσωπικό, με μοναδικό κίνητρο να ζήσουμε κάποια στιγμή, εμείς και κυρίως τα ΠΑΙΔΙΑ μας, σε μια αξιοπρεπή παραγωγική χώρα. Τους ευχαριστούμε εκ βάθους ψυχής.

Σ’ αυτό το σημείωμα δεν θα κάνω κανένα πολιτικό σχόλιο. Είναι εμφανές σε όλους ότι το 2015 δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε κι ότι αυτές οι εκλογές θα είναι η αρχή μιας πολύ μεγάλης και επώδυνης περιπέτειας για τη χώρα, όποιος και να πάρει την πρωτιά. Θα κάνω όμως ένα σχόλιο για την μελλοντική πορεία της Δημιουργίας Ξανά.

Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, καθώς είμαστε το μοναδικό καθαρά αντισυστημικό μεταρρυθμιστικό κόμμα με προσήλωση στους θεσμούς και στην ευρωπαϊκή προοπτική. Και επιπλέον, οι μόνοι που λέμε τα σύκα – σύκα και την σκάφη – σκάφη, προς όλες τις πλευρές.

Ας το κάνουμε λοιπόν και για τον εαυτό μας και μάλιστα σε δημόσιο χώρο: ένα κόμμα που θέλει να επιβιώσει στο τοξικό ελληνικό πολιτικό οικοσύστημα, πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμο.

Ανά πάσα στιγμή, δηλαδή, να έχει μόνιμη κατάσταση υποψηφίων βουλευτών σε κάθε νομό που να προέρχονται από την τοπική κοινωνία. Χρειάζεται λιγότερα σχόλια και περισσότερη δράση. Λιγότερη κριτική στις πράξεις των άλλων και περισσότερη αυτοκριτική στο τι κάνουμε και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Λιγότερη θεωρία και περισσότερη «πιάτσα» – έστω και διαδικτυακή. Και πολλές εφεδρείες – ο εθελοντής σήμερα μπορεί, αύριο δεν μπορεί. Χρειάζεται επίσης σταθερούς χρηματοδότες έστω και με ένα μικρό μηνιαίο ποσοστό για την απρόσκοπτη λειτουργία της εσωτερικής οργάνωσης, της γραμματείας και των γραφείων μας.

Μπορούμε αυτά να το θεωρήσουμε ζητούμενα μείζονος σημασίας;

Αν ναι, η προσπάθειά μας θα δικαιωθεί, πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Κάθε εμπόδιο για καλό. Ας είναι αυτή η αποχή έναρξη μιας νέας περιόδου συμμετοχής και παραγωγής έργου. Στα όργανα της Δημιουργίας Ξανά, θα συζητήσουμε και θα καταστρώσουμε, τις αμέσως επόμενες μέρες, την πορεία μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου