ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Δρόμος της Ανατροπής

ο-δρόμος-της-ανατροπής-341160

Εχει ανοίξει για τη Θεσσαλία

Οι τριπλές εκλογές που έχουμε μπροστά μας, βρίσκουν τον τόπο μας σε μία τραγική κατάσταση και διεξάγονται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Οι χιλιάδες άνεργοι και άνεργες, τα λουκέτα και η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση του πληθυσμού, δεν είναι «φυσικά φαινόμενα», αλλά συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Στις πολιτικές αυτές, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή υπό τον κ. Αγοραστό, όχι μόνο δεν προέβαλε ουδεμία αντίσταση, αντιθέτως λειτούργησε σαν βασικός εκφραστής και αρωγός των μνημονιακών κυβερνήσεων. Το αποτέλεσμα; Η Θεσσαλία παραμένει η δεύτερη φτωχότερη Περιφέρεια στην Ελλάδα.

Το ζητούμενο των Περιφερειακών εκλογών, δεν είναι απλά η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Πλέον, η ανάγκη για οριστική ρήξη με το υπάρχον σύστημα είναι επιτακτική. Ο Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία, είναι μονόδρομος, αλλά -ας είμαστε ειλικρινείς- είναι δύσκολος και δύσβατος. Οι προτάσεις μας, όπως ξεκάθαρα και με σαφήνεια περιγράφονται στην εκλογική διακήρυξη, μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με την ενεργή συμμετοχή και στήριξη των πολιτών. Ο μεγαλύτερος εχθρός οποιασδήποτε απόπειρας για την αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου και το μετασχηματισμό της κοινωνίας, είναι η απάθεια της ίδιας της κοινωνίας.

Επί δεκαετίες, οι διαχειριστές της εξουσίας προσπάθησαν -κι ως ένα βαθμό το κατάφεραν- να καλλιεργήσουν τη λογική της ανάθεσης. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο όνομα όλων μας, αλλά όπως αποδείχτηκε, εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των λίγων. Το ίδιο, δυστυχώς, συνέβη και στη Θεσσαλία. Πρωτοβουλίες πολιτών, τοπικά κινήματα, αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, πολιτιστικές ομάδες και περιβαλλοντολογικές συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δεν βρήκαν καμία στήριξη από την Περιφερειακή Αρχή. Αντιθέτως, αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά και πολλές φορές κατηγορήθηκαν επειδή αντιστάθηκαν στην περεταίρω υποβάθμιση του τόπου μας και τελικά της ίδιας μας της ζωής. Την ώρα που ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι πλήττονταν και χιλιάδες εργαζόμενοι κι εργαζόμενες βρίσκονταν στο στόχαστρο της κεντρικής εξουσίας, η τοπική Αρχή έκανε πολύ συγκεκριμένες επιλογές: Στη χειρότερη των περιπτώσεων, στάθηκε απέναντί τους και στην καλύτερη, σφύριζε αδιάφορα.

Οι δυνατότητες της Περιφερειακής Διοίκησης δεν είναι απεριόριστες. Έχει, όμως, την υποχρέωση να μεταφέρει στα κεντρικά όργανα του κράτους τις αγωνίες, τα αιτήματα και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής κι όχι να παίζει το ρόλο του αγγελιοφόρου των κυβερνητικών αποφάσεων. Οφείλει να σχεδιάζει, να προτείνει και να υλοποιεί συγκεκριμένα έργα κι όχι να αναλώνεται σε επικοινωνιακές κινήσεις αυτοπροβολής.

Στις εκλογές του Μαΐου καλούμαστε όλοι και όλες να πάρουμε ξεκάθαρη θέση τόσο απέναντι στα τοπικά και καθημερινά προβλήματα, όσο και στη γενικότερη κατάσταση της χώρας μας. Οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, όμως, δεν προκύπτουν μέσα σε δύο Κυριακές, αλλά μέσα από τους διαρκείς αγώνες για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση, ο Δρόμος της Ανατροπής για τη Θεσσαλία έχει ανοίξει. Μένει να δούμε, πόσοι και πόσες θα τον βαδίσουμε.

Δοδότσιου Κατερίνα – Αποστολία (Ναταλί)

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία και την Ηρώ Διώτη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου