ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πάμε γήπεδο, πάμε πλατεία… ή πάμε μπροστά;

πάμε-γήπεδο-πάμε-πλατεία-ή-πάμε-μπρο-355601

Την Κυριακή οι δημοτικές εκλογές καθορίζουν την πορεία της πόλης για τα επόμενα 5 χρόνια. Η ψήφος στην κάλπη της Αυτοδιοίκησης ασφαλώς και είναι μια πολιτική επιλογή. Όχι όμως κομματική. Ούτε βέβαια και απολίτικη. Άλλο θέμα η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος και η Περιφέρεια. Άλλο θέμα η Βουλή και οι συσχετισμοί των ελληνικών κομμάτων. Και άλλο θέμα το Ευρωκοινοβούλιο και οι διεθνείς ισορροπίες της Ε.Ε.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ο λαός βίωσε και βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Ο Δήμος Βόλου δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ωστόσο, η σημερινή δημοτική αρχή, στα τριάμισι χρόνια της θητείας της, κατάφερε να αντέξει και να προχωρήσει. Να ξεπεράσει το πρόβλημα των μεγάλων περικοπών των κρατικών χρηματοδοτήσεων. Να συναρμολογήσει χωρίς τριγμούς, καθυστερήσεις και απώλειες σε μια ενιαία δομή όλους τους παλιούς Ο.Τ.Α. Βόλου, Ν. Ιωνίας, Ν. Αγχιάλου, Αισωνίας, Αγριάς, Αρτέμιδας, Πορταριάς και Μακρινίτσας. Να διατηρήσει, να επεκτείνει και να βελτιώσει τη λειτουργία όλων των δομών και υπηρεσιών του νέου ενιαίου Δήμου και να εξασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις των δημοτών. Να εκτελέσει με συνέπεια προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα. Να προετοιμάσει έγκαιρα και έγκυρα τις διεκδικήσεις της πόλης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έγιναν τέλεια. Λάθη και παραλείψεις ασφαλώς και υπάρχουν. Περιθώρια κριτικής και βελτίωσης ασφαλώς και υπάρχουν. Πάντοτε, άλλωστε, υπήρχαν, ακόμη και σε εποχές ασύγκριτα καλύτερες από τη σημερινή από πλευράς διαθεσίμων χρηματοδοτικών πόρων και γενικότερης οικονομικής άνεσης. Σημασία έχει να διορθώνεις γρήγορα τα λάθη και να εκμεταλλεύεσαι ακόμη πιο γρήγορα τα σωστά, ώστε να κερδίζεις διαρκώς χρόνο και χώρο στο «παιχνίδι» του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο νέο πρόγραμμα της παράταξής μας αποτυπώνεται καθαρά, χωρίς εξωραϊσμούς και υπερβολές, η πραγματική εικόνα και οι πραγματικές δυνατότητες της πόλης. Με πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου και του ανθρώπινου δυναμικού.

Για να υλοποιηθεί ένα καλό πρόγραμμα και να πάμε μπροστά, χρειάζεται αυτοδιοικητική αντίληψη, δημιουργική συνεργασία, κοινωνική αποδοχή, λαϊκή συμμετοχή. Σταθερότητα, συνέχεια, σύνθεση, σύνεση. Γνώση, εμπειρία, ψυχραιμία, χρηστή διοίκηση και διαφάνεια. Όραμα, σχέδιο, πρόγραμμα και συλλογική εργασία. Και, πριν απ΄ όλα, μια μεγάλη νίκη στις δημοτικές εκλογές.

Στις δημοτικές αυτές εκλογές δεν αρκεί η κομματική καταγραφή, με το μάτι στραμμένο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ούτε η εμπλοκή των δημοτικών πραγμάτων με την αγάπη για την ποδοσφαιρική ομάδα μας. Η πραγματικότητα του Δήμου Βόλου είναι πιο σύνθετη, οι απαιτήσεις πολύ σκληρές, τα προβλήματα πολύ δύσκολα. Δεν πρόκειται να λυθούν με μεταφυσικό, μαγικό τρόπο, όσο κι αν ανεμίζουν οι κομματικές σημαίες στις πλατείες ή τα ποδοσφαιρικά λάβαρα στις κερκίδες. Η πίστη στο κόμμα αποδεικνύεται στην κάλπη των εθνικών ή ευρωπαϊκών εκλογών. Η αγάπη στην ομάδα αποδεικνύεται στο γήπεδο. Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται άλλα.

Η επόμενη 5ετία είναι για την πόλη μια μοναδική και ανεπανάληπτη ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Βόλος έχει κατακτήσει μια δημιουργική και προοδευτική ταυτότητα. Δεν μπορεί τώρα να τη χάσει. Δεν μπορεί τώρα να γυρίσει στο παρελθόν. Αυτή την Κυριακή δεν πάμε μόνο γήπεδο ή πλατεία. Είναι για όλους μια μέρα Επιλογής Ευθύνης. Και με τη θέληση του λαού θα Πάμε Μπροστά.

Γράφει ο Απόστολος Φοινικόπουλος

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου

«Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου