ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

σταυροσ-κανελλοσ-ανάπτυξη-και-μεταρρ-357113

Οι προτεραιότητες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζει ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Κ. Αγοραστό

«Ως «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» στηρίζουμε με πράξεις την υγιή επιχειρηματικότητα ώστε μέσω αυτής να διατηρηθούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας. Εμείς δίνουμε τη μάχη κατά της ανεργίας όχι με βαρύγδουπες εξαγγελίες και αοριστολογία αλλά με έργα, με συγκεκριμένες πράξεις, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα ώστε μέσω αυτής να διατηρηθούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας.»

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Σταύρος Κανέλλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας με το συνδυασμό «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» και τον Κώστα Αγοραστό, σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Ο κ. Κανέλλος δεσμεύεται εξάλλου ότι προσωπικά μπορεί να συνεισφέρει στην προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Κύριε Κανέλλο, ποια είναι τα κίνητρα που σας οδήγησαν να αναμειχτείτε στα κοινά και ειδικά στο χώρο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης;

Αν και πρωτοεμφανιζόμενος στο χώρο της αυτοδιοίκησης, φέροντας μαζί μου τις γνώσεις και εμπειρίες μια μακράς, και θέλω να πιστεύω επιτυχημένης, θητείας, στο τραπεζικό σύστημα, εκτιμώ ότι μπορώ να συνεισφέρω σε μια πιο ευέλικτη και αποδοτική λειτουργία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και να συντελέσω στην προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας εφαρμογής του θεσμού.

Δηλαδή εκτιμάτε, μετά την εμπειρία της πρώτης περιόδου του θεσμού, ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις; Και ποιες;

Αναμφίβολα ναι. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες στο σύνολο της πολιτικο – οικονομικής και κοινωνικής ζωής, και φυσικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Ως τέτοιες που θα οδηγούσαν σε μια αποτελεσματικότερη περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θα μπορούσα να υποδείξω την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την ενίσχυση της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης κλπ.

Με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία σας πως βλέπετε τη συνδρομή της Περιφέρειας, με ποιους τρόπους δηλαδή, σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας;

Η ανάπτυξη πια μπορεί να έρθει κυρίως μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, άρα από τις ιδιωτικές επενδύσεις και στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Κάθε άλλη άποψη είναι καταδικασμένη από την πραγματικότητα

Ως παράταξη, «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» στηρίζουμε με πράξεις την υγιή επιχειρηματικότητα ώστε μέσω αυτής να διατηρηθούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ύψος της ενίσχυσης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων ανέρχεται στα 326,8 εκατ. Ευρώ.

Εμείς δίνουμε τη μάχη κατά της ανεργίας όχι με βαρύγδουπες εξαγγελίες και αοριστολογία αλλά με έργα, με συγκεκριμένες πράξεις, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα ώστε μέσω αυτής να διατηρηθούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας.

Στο διάστημα της πρώτης θητείας υπήρξαν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή;

Εξ όσων γνωρίζω ήδη από αυτή τη θητεία, που τώρα ολοκληρώνεται, η εντατική προσπάθεια που έγινε από τον Κώστα Αγοραστό και τους συνεργάτες του για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και την εξωστρέφεια στη Θεσσαλία αποδίδει καρπούς. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους λόγους που θέλησαν να συνδράμω τη σημαντική αυτή προσπάθεια.

Με συντονισμένες ενέργειες και μεθοδική δουλειά εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης την υπερδέσμευση κονδυλίων, ώστε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπό προϋποθέσεις. Μέσα από μια δημιουργικά ανατρεπτική διαδικασία αξιοποιήσαμε το χρόνο και κερδίσαμε το χρόνο.

Η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους, με όλα τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και όλους τους παραγωγικούς φορείς, ξεκίνησαν εδώ και καιρό μια ευρεία διαβούλευση με στόχο τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του, ειδικότερα δε των Περιφερειακών. Αυτή η από κάτω προς τα πάνω προσέγγιση που υιοθετήθηκε αποτελεί μια καλή πρακτική για την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος.

Το νέο ΕΣΠΑ και η εφαρμογή του κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο και την αντιπαράθεση αυτών των εκλογών. Στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο συνδυασμός σας, ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

Οι προτεραιότητες της νέας θητείας μας, όπως έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμά μας, είναι:

-Η ανάπτυξη, αξιοποίηση και αύξηση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, η ενεργός ένταξη και η κοινωνική ενσωμάτωση των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων.

Περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά σε περισσότερους Θεσσαλούς και ιδίως σε νέες και νέους.

-Η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, η μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον, με επάρκεια πόρων για αγροτική, τουριστική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, απασχόληση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

-Θεσμικές μεταρρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

-Ενδυνάμωση της χωρικής – νησιωτικής συνοχής και της ανάπτυξης, με άρση των ενδοπεριφερειακών – τοπικών κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων».

Από την πλευρά σας γίνεται λόγος ότι η εκλογή αυτή είναι η κρισιμότερη των τελευταίων ετών. Γιατί;

Κοιτάξτε, Οπως όλα δείχνουν η Ελλάδα, μετά από μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και κρίσης, φαίνεται πως σιγά – σιγά ξαναβρίσκει τις δυνάμεις της, αρχίζει να στέκεται στα πόδια της.

Μέσα στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται η Θεσσαλία μπορεί και πρέπει να τρέξει, όπως τώρα, πρώτη απ’ όλες τις περιφέρειες. Διότι η Θεσσαλία μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στο απόλυτο το νέο ΕΣΠΑ, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Διότι η Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης στη χώρα μας, με πρωτοποριακές υπηρεσίες στους πολίτες και ισχυρή κοινωνική προστασία. Διότι η Θεσσαλία έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς κι είναι στο χέρι μας να τα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα. Είναι στο χέρι μας, είναι απόφαση όλων μας, να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Μπροστά με έργα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου