ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γιατί να σε ψηφίσουν Δήμαρχε;

γιατί-να-σε-ψηφίσουν-δήμαρχε-357672

Οταν δεν έχεις όνειρα για να δώσεις ελπίδα, προοπτική και ανάπτυξη στον τόπο σου, τότε κάνεις αντιγραφή των όσων προεκλογικά είπες στις δύο προηγούμενες τετραετίες, με την κρυφή ελπίδα μήπως και ξεχάσουν οι πολίτες τι όφειλες να κάνεις αλλά λόγω ανικανότητας δεν το έκανες. Όταν οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν προσδιορίζουν ιδέες και σχέδιο υλοποίησης, τότε ενέχουν δόλο και σκοπιμότητα για την υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών για τρίτη φορά.

Η Δημοτική πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλμυρού φαίνεται ότι στέρεψε από τις πολλές πρωτοβουλίες που πήρε και τα έργα που έκανε! Ο Δήμαρχος έχει μπερδέψει το όραμα, το οποίο επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο στόχο για την ανάπτυξη του τόπου και της επίλυσης των προβλημάτων, με τα οράματα της Πυθίας, αποφεύγοντας να αναφέρει ειλικρινώς και με υπευθυνότητα, ποιον στόχο είχε για τον τόπο και τι υλοποίησε τελικά την οκταετία που πέρασε.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού ομιλεί για μελλοντική δυναμική και ανάπτυξη, την ίδια δυναμική και ανάπτυξη που οκτώ χρόνια είχε ξεχάσει κλειδωμένες στα συρτάρια του γραφείου του. Μια φωτογραφία, ξεθωριασμένη του τόπου μας φτάνει για να καταστήσει ολοφάνερο ότι καμία αλλαγή δεν έγινε στα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, καμία προοπτική δεν δόθηκε, κανένα μέλλον δεν καθορίστηκε.

Οταν ο χρόνος δαπανάται για πράγματα ασήμαντα, τότε δεν επαρκεί για τα σημαντικά. Ομιλεί ο Δήμαρχος Αλμυρού για έργα υποδομής στον Δήμο και ποιότητα ζωής των δημοτών με χρησμούς, πιστεύοντας πως οι δημότες έχουν εκπαιδευτεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο μαντείο των Δελφών για την αποκωδικοποίηση των χρησμών και των οραμάτων που μόνο αυτός βλέπει. Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι αυτά τα οράματα δεν τα βλέπουν ούτε οι δημότες, ούτε οι περαστικοί, ούτε οι επισκέπτες, ούτε οι λιγοστοί τουρίστες της πόλης μας!

Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και το ήθος που επικαλείται o Δήμαρχος, υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των λεγόμενών του και των πράξεων. Διότι σύμφωνα με το πρόγραμμα Διαύγεια (Νόμος 3861/2010) καμιά απόφαση δεν δύναται να εκτελεστεί αν προηγουμένως δεν αναρτηθεί στο πρόγραμμα Διαύγεια. Όλες οι πράξεις που οριστικοποιούν δαπάνες ακόμα και τα έξοδα κίνησης του Δημάρχου, υποχρεωτικά αναρτώνται στη “Διαύγεια” αναγράφοντας το ακριβές χρηματικό ποσό κάθε πράξης. Από το 2010 ο νόμος προβλέπει την δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του Δημάρχου κατ’ έτος, με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση, να βλέπει και να ενημερώνεται για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία και την επιχειρηματική δραστηριότητα του Δημάρχου. Ο προϋπολογισμός κάθε έτους, όπως και του 2014, αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου σύμφωνα με το Αρθρο 2 § 6 του ν 3861/2010 . Επίσης οι τριμηνιαίες εκθέσεις προϋπολογισμού του Δήμου, υποχρεωτικά αναρτώνται στη Διαύγεια με τη λήξη του τριμήνου σύμφωνα με το Άρθρο 72 § β του Ν.3852/2010. Ο Δήμαρχος ο οποίος οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας όπως ο ίδιος επικαλείται, μπορεί να διαβεβαιώσει τους δημότες ότι έχει υλοποιήσει στο ακέραιο τα όσα οι ανωτέρω νόμοι ορίζουν ;

Εγγυητής της διαφάνειας, του ήθους, της προκοπής του τόπου και των δημοτών είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος. Ο Δήμαρχος ως πρώτος πολίτης του Δήμου πρέπει να είναι το παράδειγμα προς τους συμπολίτες του, να προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, να κατευθύνει τις δράσεις του Δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και να αποδίδει τα δίκαια στον κάθε πολίτη και στον τόπο, όπως αναφέρει ο Πλάτων. Οταν ο Δήμαρχος δεν τηρεί τα όσα οι νόμοι ορίζουν και σβήνουν οι ελπίδες και τα όνειρα, ειδικά των νέων, τότε είναι θέμα επιλογής και ευθύνης των δημοτών να αποφασίσουν με κριτήρια το ήθος και την προοπτική ανάπτυξης, ώστε η ανανέωση να είναι προς όφελος των ιδίων και του τόπου.

Γράφει ο Παναγιώτης Δημητριάδης,

Αντιπτέραρχος ε.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου