ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το σύνδρομο της πολιτικής πιπίλας

το-σύνδρομο-της-πολιτικής-πιπίλας-357793

Δεν είναι λίγες οι φορές που, κόσμος από άλλα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και από άλλες χώρες, που έχει επισκεφτεί την πόλη του Βόλου και το Πήλιο, μου έχει αναφέρει πόσο τυχερός είμαι που ζω με την οικογένεια μου στο Βόλο. Μάλιστα ορισμένοι μου έχουν πει και ότι η περιοχή μας είναι ένας επίγειος παράδεισος! Και αυτή είναι η αλήθεια. Ζούμε σε ένα τόσο ευλογημένο μέρος που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε φυσική ομορφιά από άλλες πόλεις της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. Έχουμε ένα πανέμορφο βουνό, τη θάλασσα μπροστά στα πόδια μας, η πόλη μας, ούτε πολύ μεγάλη είναι, αλλά ούτε δα και τόσο μικρή, έχει καλή ρυμοτομία, πλούσια ιστορία και πολιτισμό, καθώς επίσης και πλεονεκτική γεωγραφική θέση στην Ελλάδα όπως και η Ελλάδα στον κόσμο.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, όταν κάποιος μεγαλώνει και ζει σε αυτή την πόλη, να έχει και αυξημένες απαιτήσεις από αυτούς που κρατούν την τύχη της στα χέρια τους, από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις που αφορούν στην καθημερινότητα και στο μέλλον της πόλης, από αυτούς που οφείλουν έμπρακτα να σέβονται τους πολίτες της αλλά και τους επισκέπτες της.

Προ ημερών, η πόλη μας είχε την τιμή να την επισκεφτεί ο γνωστός Δανός αρχιτέκτονας και συγγραφέας Jan Gehl, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. O Jan Gehl αφιέρωσε την ζωή του στην εξεύρεση πλήθους αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων σε, μητροπολιτικά και μή, πολεοδομικά συγκροτήματα ανά το κόσμο. Στόχος του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, και η προσέγγισή του είναι καθαρά ανθρωποκεντρική: οι άνθρωποι, τα κτήρια, και γενικότερα οι υποδομές μιας πόλης, όχι μόνο να συνυπάρχουν, αλλά και να προσφέρουν τα κατάλληλα κοινωνικά ερεθίσματα στους πολίτες και στην ασφάλειά τους. Η εποχή της βιομηχανοποίησης στον δυτικό κόσμο από την δεκαετία του ’50 και μετά, είχε ως αντίκτυπο να δοθεί έμφαση στις πόλεις, στο πως αυτές θα προσέλκυαν μεγάλους πληθυσμούς για να ικανοποιήσουν τις ‘ορέξεις’ της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης αυτών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν μεγάλες υποδομές σε ‘απρόσωπα’ οδικά δίκτυα και σχεδόν πλήρη αντικατάσταση των ελεύθερων χώρων για εμπορική και οικιστική εκμετάλλευση. Σήμερα λοιπόν, κάποιος εύκολα θα μπορούσε να υποθέσει ότι αυτή είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση. Και όμως, όπως απέδειξε στην παρουσίαση του μεγάλου έργου του, μέρος του οποίου έχει ο ίδιος καταγράψει στα βιβλία του (Βιώσιμες πόλεις&Η ζωή ανάμεσα στα κτήρια) ο Jan Gehl, η κατάσταση όχι μόνο αναστρέψιμη είναι, αλλά με απλές και οικονομικά μικρές παρεμβάσεις, δύναται να γίνουν ριζικές και ορθολογικές αλλαγές για την καθημερινότητα των πολιτών. Πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Μόσχα, η Μελβούρνη, η Σανγκάη, το Μόναχο, η Ζυρίχη κ.α. ήταν μερικά μόνο από τα παραδείγματα που κατά πολλούς για δεκαετίες θεωρούνταν χαμένα στοιχήματα. Όμως, υπήρξε η βούληση για πραγματική αλλαγή από τις εκάστοτε αρχές, με αποτέλεσμα οι πόλεις αυτές πλέον να λειτουργούν για τον πολίτη και όχι ο πολίτης για αυτές. Ο κόσμος χρησιμοποιείτο ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις καθημερινές μετακινήσεις. Τα πλεονεκτήματα ήταν πολλά. Πρώτα απ’ όλα, η διευκόλυνση μετακίνησης για τους ΑΜΕΑ, τις μαμάδες με μικρά παιδιά και καροτσάκια, τους ηλικιωμένους, αλλά και τον απλό καθημερινό πολίτη. Έτσι το φαινόμενο της ‘απομόνωσης’ από την χρήση των αυτοκινήτων μειώθηκε, ευνοώντας την ανθρώπινη συνεύρεση, αλλά και την ελεύθερη μετακίνηση στον κεντρικό ιστό των πόλεων όλων των πολιτών και όχι μόνο όσων ήταν τυχεροί να βρούνε νόμιμη ή και παράνομη θέση στάθμευσης. Οι παρεμβάσεις ήταν ουσιαστικές με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε πόλης και όχι μεμονωμένες και τυχάρπαστες λύσεις.

Όλα αυτά τα λέω, διότι πιστεύω ότι ο Βόλος θα μπορούσε πράγματι να είναι μία πόλη προς μίμηση, μία πόλη που σέβεται τον πολίτη. Ο συνδυασμός “ΔΥΝΑΜΗ ΒΟΛΟΥ”, με υποψήφιο Δήμαρχο το Μιχάλη Μιτζικό, πλαισιώνεται από νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και φρέσκες ιδέες για την αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών. Σκοπός μας είναι να υπάρξει βελτίωση μέρα με τη μέρα. Να μπουν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τόπο μας και όχι να διαιωνίζουμε μία προβληματική κατάσταση, κληροδοτώντας την στην επόμενη Δημοτική Αρχή. Στο συνδυασμό μας δεν υπάρχουν θέσεις για όσους δεν έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο μας. Βέβαια ούτε έχουμε την δυνατότητα να διώξουμε την Τρόικα, δεν δημιουργούμε αυταπάτες στον κόσμο. Θα αξιοποιήσουμε όμως στο έπακρο τα Ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να δώσουμε λύσεις, χωρίς την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των συμπολιτών μας. Το θράσος, η αδιαφάνεια, και τα “υπόγεια ρεύματα” δεν μας εκπροσωπούν. Δεν ρισκάρουμε την τύχη της πόλης μας. Στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Οι λύσεις θα είναι ρεαλιστικές, ουσιαστικές και βιώσιμες.

Γράφει ο Γιώργος Γεροβασίλης,

Πολιτικός Μηχανικός

Πρόξενος Δανίας

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

με το συνδυασμό «Δύναμη Βόλου»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου