ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι Ενοπλες Δυνάμεις

οι-ενοπλες-δυνάμεις-476298

Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α)

Νικόλαος Ταμουρίδης

Επίτιμος Α’Υπαρχηγός ΓΕΣ

H Ισχύς του Εθνους, στο στόχαστρο;

Πολλά και περίεργα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας, με επιπτώσεις και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Τα καθημερινά δημοσιεύματα, οι κλήσεις από τη δικαιοσύνη καθώς και οι συλλήψεις κάποιων επωνύμων κυρίως ατόμων στον ευαίσθητο χώρο των εξοπλισμών καλά κρατεί. Απορία προκαλεί όμως το γεγονός ότι πολλά ΜΜΕ επιλεκτικά εστιάζουν το θέμα του χρηματισμού σε στελέχη των ΕΔ.

Επιπλέον, πρόσφατα και κατόπιν προσφυγής των θεσμικών ενώσεων των αποστράτων των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι πολλαπλές (και ανώτερες των άλλων υπαλλήλων) μειώσεις αποδοχών των εν ενεργεία και αποστρατεία ένστολων είναι αντισυνταγματικές. Αμέσως τα διάφορα φερέφωνα των υπονομευτών έπιασαν δουλειά, εμφανίζοντας αυτούς που αδίκως φτωχοποιήθηκαν, ως προνομιούχους έναντι των άλλων κοινωνικών ομάδων. Επιστρατεύτηκαν κάποιοι νάνοι δημοσιογράφοι, θλιβεροί ουτιδανοί γκαιμπελίσκοι, προφανώς πλήρεις εμετικών αντιμιλιταριστικών καταβολών, οι οποίοι με ξένα λεφτά παριστάνουν τους γίγαντες, (παρα)βιάζοντας την βασική αρχή της υγιούς δημοσιογραφίας, την αλήθεια. Διάφοροι δε άλλοι έσπευσαν να δηλώσουν, είτε ότι δεν έχουν να δώσουν είτε ότι θα πρέπει να λάβουν νέα ισοδύναμα μέτρα εις βάρος του λαού για να μην τους ανατραπεί ο οικονομικός προγραμματισμός! «Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόµατί µου…».

Τελικά, κάποιοι, γνωρίζοντας άριστα την τέχνη της μετατόπισης της ευθύνης, προσπαθούν να τα ρίξουν (όλα;) στους στρατιωτικούς. Παλιό κόλπο, που όταν έχεις μαζί σου τα ΜΜΕ και την … οικονομική δύναμη (στο εσωτερικό ή το εξωτερικό) συνήθως πιάνει.

Δεν ξέρουμε όμως αν θα πιάσει και τώρα. Γιατί; Γιατί ο λαός (που έχει και το λιβάνι και το γιαταγάνι, κατά τον Κ. Παλαμά) έπαψε μάλλον να τρώει κουτόχορτο. Κοινώς ξύπνησε από τον λήθαργο του κομματισμού και της τεχνητής ευημερίας που τόσο έξυπνα τον έριξαν. Ξέρει να κρίνει πλέον ποια είναι η αλήθεια και να τιμωρεί όποιον και όταν απαιτείται.

Το Ελλαδικό κράτος (ίσως και το Έθνος ολόκληρο) ζει πρωτόγνωρες στιγμές, παρασυρόμενο από μια κατακλυσμιαία ηθική, πνευματική, κοινωνική και οικονομική δίνη. Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό πλαίσιο, οι ΕΔ παραμένουν ακόμη ο βασικός πυλώνας ισχύος του Έθνους. Για τους άλλους βασικούς πυλώνες (πολιτική, οικονομία) καλύτερα να μη μιλάμε. Έχουν άτακτα χρεοκοπήσει, συμπαρασύροντας το μείζον της Ελληνικής κοινωνίας. Εάν όμως ’’χρεοκοπήσουν’’ και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τότε η εθνική καταστροφή ίσως δεν απέχει και πολύ.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία το Κέντρο Βάρους των ΕΔ δεν είναι μόνο το αξιόμαχο από πλευράς προσωπικού και μέσων, αλλά και η αποδοχή τους από τον Ελληνικό λαό. Δεν θέλω να πιστέψω ότι όλες οι τελευταίες επιλεκτικές αποκαλύψεις, δημοσιεύσεις και τηλεοπτικές πολύωρες εστιάσεις, έχουν ως στόχο τη μείωση αυτής της αποδοχής, αλλά μοιραίως προς τα εκεί οδηγούν. Αυτό που κανείς εξωτερικός εχθρός δεν είναι ικανός να καταφέρει, κινδυνεύει να επιτευχθεί διαμέσου των τελευταίων γεγονότων που έντεχνα παρουσιάζουν τους στρατιωτικούς ως βασικούς αποδέκτες παρανόμων χρηματισμών των εξοπλισμών και προνομιούχους έναντι των άλλων κοινωνικών ομάδων. Να αποδομηθούν δηλαδή οι ΕΔ με την κατασυκοφάντηση του σώματος των γενναίων αξιωματικών, που με αυταπάρνηση υπηρετούν την πατρίδα, ταυτίζοντάς τους με τα κομματικοδίαιτα τρωκτικά των ραγδαίων αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών.

Γι’ αυτό τα στελέχη των ΕΔ επιβάλλεται να στέκονται σταθερά στους προμαχώνες, όπου ετάχθησαν, όσο ποτέ άλλοτε. Να κλείνουν τα αυτιά τους σε όποιες βωμολοχίες και να διατηρούν ψηλά, με όσες δυνάμεις τους έχουν αφήσει, το αξιόμαχο του Στρατού μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διεκδικούν τα δίκαιά τους με κάθε νόμιμο μέσο, όπερ και εγένετο. Ούτε σημαίνει ότι πρέπει να νοιώθουν και ευτυχείς που τους έχουν μειώσει πάνω από 50% τις αποδοχές τους. Ούτε σημαίνει ότι δεν έχουν εκνευρισθεί που κόπηκαν τα οδοιπορικά τους, δεν λαμβάνουν υπερωριακό επίδομα και επίδομα παραμεθορίου περιοχής, που παίρνουν άλλοι υπάλληλοι. Ούτε σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν πόσο μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες και εάν και τι προβλήματα προκαλούν. Ούτε …ούτε …ούτε…

Οι δε πάσης φύσεως ταγοί της χώρας μας πρέπει να ενστερνιστούν απόλυτα ότι με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν ’’παίζουμε’’. Εξάλλου αυτές αποτελούν ένα ισχυρό μέσο διαπραγμάτευσης στα χέρια κάθε πολιτικής ηγεσίας. Διερωτώμαι, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, απαξιώνοντας τις ΕΔ αυτοκτονούν; Δεν ξέρουν ότι σε κάθε εποχή, ο μεγαλύτερος εχθρός των αυταρχικά κυβερνώντων, ήταν ο ψίθυρος αγανάκτησης των κυβερνωμένων;

Όσον δε αφορά την απόφαση του ΣτΕ να την εφαρμόσουν. Να τα δώσουν τα χρήματα! Να τα δώσουν όχι μόνο σ’ αυτούς που πρόσφατα δικαιώθηκαν, αλλά και στις άλλες κοινωνικές ομάδες που γονάτισαν οικονομικά. Και να τρέξουν να τα βρούν! Να τα βρουν στη λίστα Λαγκάρντ, στα εμβάσματα προς το εξωτερικό, στους μιζαδόρους των εξοπλισμών και των λοιπών έργων, στα σκάνδαλα των τραπεζών και του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, καθώς και σε όλα εκείνα τα τρωκτικά που επί 40 χρόνια κατέτρωγαν τα σωθικά αυτής της υπέροχης χώρας, αυτής της δασκάλας του κόσμου, της μεγάλης πατρίδας του πνεύματος, του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού, της Ελλάδας μας!

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Όποιο στέλεχος των ΕΔ αποδεδειγμένα και τελεσίδικα προέβη σε παράνομο χρηματισμό, πράξη απολύτως ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του αξιωματικού, ’’καρατομηθήτω’’!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου