ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε τροχιά ανατροπής της κυβέρνησης

οι-αυτοδιοικητικές-εκλογές-σε-τροχιά-536534

Γράφει ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς

Στη χώρα μας, οι εναλλασσόμενες δικομματικές κυβερνήσεις της, αφού οικοδόμησαν ένα στρεβλό, αντιαναπτυξιακό, πελατειακό και διεφθαρμένο, παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο, άνοιξαν την πόρτα στο ΔΝΤ, την τρόϊκα και στην εφαρμογή των μνημονίων.

Στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έρημη χώρα. Διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης, οι αποδοχές μειώθηκαν στο μισό και η ανεργία τριπλασιάστηκε και αγγίζει δυσθεώρητα ύψη. Οι πολιτικές που ασκούνται γιγαντώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, στραγγαλίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, επιδεινώνουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση, καταστρέφουν τους φυσικούς πόρους. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων, που επιφέρουν τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, είναι το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που μοναδικό στόχο έχει την αύξηση των κερδών. Ταυτόχρονα για την υπεράσπιση των βάρβαρων αυτών πολιτικών, επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τους συνακόλουθους βαστάζους της, ένας απίστευτος αυταρχισμός, που τείνει με τις επιστρατεύσεις, ακόμα και προληπτικές, να στρατιωτικοποιήσει την κοινωνικοπολιτική ζωή και να φιμώσει κάθε ελεύθερη φωνή. Το μαύρο αυτό σκηνικό συμπληρώνεται με το πρωτοφανές ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Στη δίνη αυτής της πολιτικής η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα και πνέει τα λοίσθια. Πλέον ο κίνδυνος δεν είναι αυτός μιας «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης, αλλά μιας «κλινικά νεκρής» αυτοδιοίκησης. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και «μεταρρυθμίσεις τύπου Καλλικράτη» είναι πλέον προφανές: Να θέσουν σε ενέργεια ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών με μετατροπή των ΟΤΑ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και των άλλων δημοτικών υπηρεσιών, την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α., την εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας, όπως ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, και την μετατροπή της χώρας σε ΕΟΖ. Γερμανικά αυτοδιοικητικά και ιδιωτικά συμφέροντα προχωρούν σε ένα new deal μέσω του Αναπτυξιακού Επενδυτικού Ταμείου που υπέγραψαν Χατζηδάκης, Στουρνάρας, Σόϊμπλε, ώστε να πραγματοποιηθεί η άλωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Ελληνογερμανική συνέλευση και ο Φούχτελ εργάζονται εντατικά σ’ αυτή την κατεύθυνση και παίρνουν δημόσια εύσημα από την Μέρκελ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνεται φανερό ότι ο χαρακτήρας των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαϊου 2014 συναντιέται ίσως για πρώτη φορά με τόσο άμεσα κεντρικά πολιτικά διακυβεύματα για την ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών σε κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και με την αποτύπωση της δυσπιστίας και αποδοκιμασίας της κοινωνίας προς την κυβέρνηση.

Ο αγώνας της Αριστεράς στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσής της και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της. Η Αυτοδιοίκηση αποτελούσε πάντα για την Αριστερά χώρο υπεράσπισης της δημοκρατίας και πεδίο ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών για μια γνήσια τοπική λαϊκή εξουσία. Στις παρούσες συνθήκες όπου οι μνημονιακές πολιτικές βάλουν ευθέως κατά της κοινωνίας, η αυτοδιοίκηση καλείται να συμβάλει, ώστε να δοθεί διέξοδος με δημοκρατικό και προοδευτικό τρόπο στην κοινωνική και οικονομική κρίση. Η αυτοδιοίκηση για την Αριστερά δεν αποτελεί χώρο κομματικής εξουσίας, δεν είναι απλά μια καλύτερη διαχείριση ενός συστήματος που βρίσκεται σε κρίση, αλλά πεδίο λαϊκής συμμετοχής και διακυβέρνησης. Αποτελεί τη φύτρα ενός ευρύτερου αυτοδιοικητικού κινήματος που θα γεννά θεσμικά ψήγματα ενός νέου κοινωνικού μετασχηματισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου