ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Artemis: Το νωρίτερο τον Οκτώβριο η επόμενη απόπειρα για τη Σελήνη

artemis-το-νωρίτερο-τον-οκτώβριο-η-επόμενη-α-853857

«Εργασίες αρκετών εβδομάδων» θα χρειαστεί τελικά η NASA για την επισκευή των δυσλειτουργιών του γιγάντιου πυραύλου SLS, ο οποίος απέτυχε δύο φορές να εκτοξευτεί για δοκιμαστική πτήση σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η πρώτη αποστολή του φιλόδοξου προγράμματος Artemis, το οποίο διαδέχεται το πρόγραμμα Apollo της δεκαετίας του 1960, αναβλήθηκε για δεύτερη φορά το Σάββατο λόγω «μεγάλης» διαρροής υδρογόνου στο σύστημα που τροφοδοτεί τον SLS με 3,7 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου.

Ο πύραυλος, ο ισχυρότερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, θα επιστρέψει στο Κτίριο Συναρμολόγησης Οχημάτων, επιβεβαίωσε η NASA, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτοξευτεί πριν από τα μέσα Οκτωβρίου το νωρίτερο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, νέο παράθυρο εκτόξευσης θα ανοίξει προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο SLS θα επιστρέψει στο Κτήριο Συναρμολόγησης Οχημάτων (NASA)

Oι διαρροές καυσίμου είναι γενικά δύσκολο να ανιχνευθούν στις δοκιμές εδάφους καθώς τείνουν να εμφανίζονται μόνο όταν το σύστημα τροφοδοσίας πέσει στη θερμοκρασία του υγρού υδρογόνου στους -217 βαθμούς Κελσίου.

Η εμφάνιση τεχνικών προβλημάτων δεν είναι ασυνήθιστη στις δοκιμές νέων πυραύλων.

Κατά μέσο όρο, επισημαίνει το Reuters, η πιθανότητα αναβολής εκτόξευσης για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένων των άσχημων καιρικών συνθηκών, φτάνει τη μία στις τρεις.

«Δεν θα προχωρήσουμε στην εκτόξευση μέχρι να είναι όλα σωστά, αυτή είναι η στάνταρτ διαδικασία και θα συνεχίσει να είναι» δήλωσε την Κυριακή ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον.

Στη δοκιμαστική αποστολή, ο SLS θα μεταφέρει την κάψουλα Orion, στην οποία επιβαίνουν τρία ανδρείκελα σε μια πτήση γύρω από το φεγγάρι και πίσω, ένα ταξίδι 40 ημερών.

Η ίδια πτήση προγραμματίζεται να επαναληφθεί με πλήρωμα το 2024, πριν την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης που θα ακολουθήσει το 2025 το νωρίτερο και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την SpaceX του Έλον Μασκ.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου