ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Artemis: Το Σάββατο η νέα απόπειρα της NASA για εκτόξευση στη Σελήνη

artemis-το-σάββατο-η-νέα-απόπειρα-της-nasa-για-εκ-857881

Για το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου προγραμματίζει η NASA τη δεύτερη απόπειρα να εκτοξεύσει την αποστολή Artemis I, το πρώτο βήμα για την ιστορική επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη, μετά την αντιμετώπιση του προβλήματος στους κινητήρες που οδήγησε στην αναβολή της Δευτέρας.

Ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, θα εκτοξεύσει την κάψουλα Orion σε μια απόστολή έξι εβδομάδων γύρω από τη Σελήνη και πίσω στη Γη.

Μόνο τρία ανδρείκελα επιβαίνουν στο σκάφος, μια κρίσιμη δοκιμή πριν επαναληφθεί το ίδιο ταξίδι με πλήρωμα, γύρω στο 2024.

Στην πρώτη απόπειρα η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε στα -40 λεπτά (Reuters)

Το πρόγραμμα Artemis που διαδέχεται το πρόγραμμα Apollo της δεκαετίας του 1960 (Η Άρτεμη ήταν αδελφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία) θα κορυφωθεί με την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης, πιθανώς τρο 2025.

Η αρχική προσπάθεια εκτόξευσης της αποστολής Άρτεμις Ι από τη NASA τη Δευτέρα τερματίστηκε ανεπιτυχώς, μετά από τον εντοπισμό ενός προβλήματος ψύξης σε έναν από τους κινητήρες κεντρικού σταδίου του SLS, αναγκάζοντας τη Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ να προχωρήσει στην αναστολή της αντίστροφης μέτρησης για την εκτόξευση.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν πως ελπίζουν ότι τα προβλήματα που εντοπίστηκαν θα έχουν επιλυθεί στην ώρα τους, για την επανάληψη της προσπάθειας εκτόξευσης το Σάββατο.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου