Πορτογαλία: Έσκαβε στην αυλή του και βρήκε τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο στην Ευρώπη

Τελευταία ενημέρωση: 2022-08-28, 20:08:11
Πορτογαλία: Έσκαβε στην αυλή του και βρήκε τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο στην Ευρώπη

Σκελετός δεινοσαύρου που φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ευρώπη ήρθαν στο φως έπειτα από 150 εκατομμύρια χρόνια όταν ένας Πορτογάλος ξεκίνησε εργασίες στο οικόπεδό του.

Το γιγάντιο ερπετό, μέλος της οικογένειας των σαυρόποδων δεινοσαύρων στην οποία ανήκαν τα μεγαλύτερα ζώα που περπάτησαν ποτέ στη Γη, εκτιμάται ότι είχε ύψος 12 μέτρα και μήκος 25.

Όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν ο ιδιοκτήτης οικοπέδου στο Πομπάλ της κεντρικής Πορτογαλίας ξεκίνησε να σκάβει στην πίσω αυλή. Ανακάλυψε τότε μυστηριώδη, υπερμεγέθη οστά και ήρθε σε επαφή με παλαιοντολόγους για να τα εξετάσουν.

Οι μέχρι σήμερα ανασκαφές έχουν αποκαλύψει τον κορμό του ζώου (University of Lisbon))

Η πρώτη ανασκαφή άρχισε το ίδιο έτος, ο σκελετός όμως δεν αποκαλύφθηκε πλήρως μέχρι τις αρχές του φετινού Αυγούστου, αναφέρει το Phys.org.

«Δεν είναι σύνηθες να βρίσκει κανείς όλα τα πλευρά του ζώου, πόσο μάλλον σε αυτή τη στάση, η οποία διατηρεί την αρχική ανατομική θέση» δήλωσε η Ελιζαμπέτε Μαλαφάγια του Πανεπιστημίου της Λισαβώνας.

Τα απολιθωμένα οστά βρέθηκαν σε στρώμα του εδάφους που χρονολογείται την Άνω Ιουράσια Περίοδο, περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια πριν, είπε.

Η ανασκαφή απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και συνεχίζεται εδώ και χρόνια (University of Lisbon)

Τα ευρήματα «επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή του Μπομπάλ διαθέτει ένα σημαντικό αρχείο απολιθωμάτων από σπονδυλόζωα της Άνω Τριαδικής, και την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει άφθονα ευρήματα με ιδιαίτερη σημασία για την ηπειρωτική πανίδα της Ιβηρικής Χερσονήσου πριν από περίπου 145 εκατ. χρόνια» πρόσθεσε η Μαλαφάγια.

Οι ανασκαφές στο οικόπεδο συνεχίζονται με την ελπίδα να βρεθούν το κεφάλι και τα υπόλοιπα οστά του ερπετού.

in.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=