ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Copernicus: Οριστικά εκτός λειτουργίας ένα από τα δορυφορικά ραντάρ της Ευρώπης

copernicus-οριστικά-εκτός-λειτουργίας-ένα-από-854319

Το τέλος της αποστολής του δορυφορικού ραντάρ Sentinel 1-B ανακοίνωσαν την Τετάρτη η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την εκδήλωση βλάβης που αποδείχθηκε αδύνατο να επιλυθεί.

Ο Sentinel 1-B, ένας από τους δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος γεωσκόπησης Copernicus, ήταν σχετικά καινούργιος, καθώς εκτοξεύτηκε σε πολική τροχιά τον Απρίλιο του 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2021 σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα λόγω τεχνικής ανωμαλίας που δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστεί παρά τις έκτοτε προσπάθειες.

Πλήρως λειτουργικός παραμένει ο δίδυμος δορυφόρος Sentinel-1A, ενώ ένας τρίτος δορυφόρος, ο Sentinel-1C προγραμματίζεται τώρα να εκτοξευτεί με τον νέο ευρωπαϊκό πύραυλο Vega-C το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Το Δέλτα του Νείλου και η Κύπρος σε εικόνα των δορυφόρων Sentinel (ESA)

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αμυντική Βιομηχανία και το Διάστημα, Παρασκευή Παπαντωνίου, δήλωσε ότι «η οριστική πλέον μη διαθεσιμότητα του δορυφόρου Sentinel-1B αποτελεί μια σημαντική απώλεια για το διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να περιορίσει την επίπτωσή της. Στο πλαίσιο αυτό καταφέραμε να φέρουμε πιο νωρίς την εκτόξευση του Sentinel-1C».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθοδηγεί το πρόγραμμα Copernicus, ενώ η ESA αναπτύσσει και εκτοξεύει τους δορυφόρους Sentinel.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δορυφόρους γεωσκόπησης, οι οποίοι βασίζονται σε οπτικά τηλεσκόπια, οι δορυφόροι Sentinel-1 παρακολουθούν ολόκληρη την επιφάνεια της Γης μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες.

Μεταξύ άλλων, οι δορυφόροι Sentinel χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των θαλάσσιων αρκτικών πάγων, την παρακολούθηση των παγόβουνων, τη χαρτογράφηση των δασών, των θαλασσών και των παγετώνων, την ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων στις θάλασσες, την επιτήρηση της παράνομης αλιείας, την παρακολούθηση της παραμόρφωσης της Γης λόγω ισχυρών σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων και την υποστήριξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιόδους κρίσεων.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου