ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες αναπτύσσουν «τατουάζ» νανοτεχνολογίας – Θα προειδοποιεί για προβλήματα υγείας;

επιστήμονες-αναπτύσσουν-τατουάζ-ν-854400

Στη Νότια Κορέα σε λίγο καιρό οι πολίτες θα μπορούν να κουβαλούν πάνω τους μια ιδιαίτερη «συσκευή» που αυτομάτως θα τους προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα υγείας. Ομάδα επιστημόνων στη χώρα εργάζεται σ’ ένα φιλόδοξο πρότζεκτ αφού η «συσκευή» έχει τη μορφή τατουάζ.

Ερευνητές στο Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) στην πόλη Νταετζέον, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σεούλ έχουν αναπτύξει ένα «ηλεκτρονικό τατουάζ» με το μελάνι να είναι φτιαγμένο από υγροποιημένο μέταλλο και νανοσωλήνες άνθρακα το οποίο συμπεριφέρεται ως ένα ηλεκτρόδιο.

«Στο μέλλον αυτό που ελπίζουμε να καταφέρουμε είναι να συνδεθούμε μ’ ένα ασύρματο τσιπάκι το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στο μελάνι ώστε να μπορούμε να ‘επικοινωνούμε’ ή να στέλνει και να λαμβάνει μηνύματα από κάποια εξωτερική συσκευή», τόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος Στιβ Παρκ, καθηγητής της επιστήμης της ύλης και μηχανικής για το φιλόδοξο σχέδιο που έχει ο ίδιος και η ομάδα του, για το οποίο εκτιμά πως θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Τέτοιες συσκευές θα μπορούσε να είναι οποιδήποτε wearable ή άλλου είδους που θα μπορούσαν όσοι έχουν κάνει το τατουάζ να έχουν στο σπίτι τους.

Το μελάνι, στο μεταξύ, δεν προκαλεί προβλήματα υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ και υπόσχονται πως είναι ανθεκτικό και δεν… ξεβάφει. «Όταν το μελάνι τοποθετείται στο δέρμα δεν βγαίνει αν το τρίψεις, το οποίο δεν ισχύει αν είναι απλά υγροποιημένο μέταλλο», πρόσθεσε ο Παρκ.

Συνδεδεμένο σ’ έναν καρδιογράφο ή άλλες συσκευές που καταγράφουν τις ζωτικές ενδείξεις μπορεί να αναλύσει τον σφυγμό και άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και να της αποστείλει σε μια οθόνη. Οι ερευνητές ελπίζουν σύντομα να εξελίξουν το πρότζεκτ σε σημείο που να προειδοποιεί για τυχών προβλήματα υγείας.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου