ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοροναϊός: Ένεση ανθρώπινης πρωτεΐνης δίνει «εντυπωσιακά» αποτελέσματα

κοροναϊός-ένεση-ανθρώπινης-πρωτεΐνη-901603

Μία και μόνο ένεση μιας πρωτεΐνης που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας σε ασθενείς Covid-19 που κινδυνεύουν με επιδείνωση, δείχνει μεγάλη μελέτη στη Βραζιλία, αν και ορισμένοι ερευνητές εκφράζουν επιφυλάξεις για τα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα.

Η θεραπεία που αναπτύσσει η φαρμακοβιομηχανία Eiger BioPharmaceuticals βασίζεται σε μια χημική τροποποιημένη βερσιόν της ιντερφερόνης λάμβδα 1 (IFNL-1), μέλος της οικογένειας των ιντερφερονών που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού από ιώσεις.

Δεδομένου ότι ο κοροναϊός καταστέλλει τις αντιδράσεις ιντερλευκινών, πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με τη χρήση τους για την αντιμετώπιση της Covid-19. Μέχρι σήμερα όμως οι ελπίδες δεν έχουν ευοδωθεί, καθώς μεγάλες μελέτες από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα, όπως υπενθυμίζει ο δικτυακός τόπος του Science.

Η διαφορά της νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 1.900 εθελοντές στη Βραζιλία, είναι ότι χορήγησε την INFL-1 νωρίς, εντός μιας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό ίσως έχει σημασία, καθώς οι ιντερφερόνες δρουν κυρίως τις πρώτες ώρες και μέρες της λοίμωξης.

Από τους εθελοντές που έλαβαν μια υποδόρια ένεση, μόνο το 2,7% χρειάστηκε νοσηλεία ή πέρασε πάνω από 6 ώρες στα επείγοντα. Μεταξύ των εθελοντών στην ομάδα του placebo, το ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο στο 5,6%.

Η θεραπεία κρίθηκε αποτελεσματική σε διάφορα στελέχη του SARS-CoV-2 και η Eiger ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να έχει ζητήσει αίτημα κατεπείγουσας έγκρισης στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της δοκιμής δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα στον ιατρικό Τύπο και ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν επιφυλακτικοί. Ένας λόγος είναι ότι μια προηγούμενη, μικρότερη μελέτη σε νεαρούς εθελοντές έδειξε ότι η ένεση δεν μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων ή το διάστημα μέχρι την εξαφάνιση του ιού από τον οργανισμό.

Εφόσον όμως τα αποτελέσματα της βραζιλιάνικης μελέτης επιβεβαιωθούν, η ιντερφερόνη λάμδα 1 θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο όπλο κατά της πανδημίας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι απαιτεί μόνο μία υποδόρια ένεση.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η διαθεσιμότητα θα είναι περιορισμένη: η Eiger υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει παραγάγει μόλις 300.000 δόσεις.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου