ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To ζευγάρι που μένει αγκαλιασμένο εδώ και 1.500 χρόνια

to-ζευγάρι-που-μένει-αγκαλιασμένο-εδώ-κα-452665

Ένας αρχαίος τάφος που ανακαλύφθηκε στη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην Κίνα είναι το ασιατικό αντίστοιχο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Ο τάφος περιείχε τους σκελετούς ενός ζευγαριού που μένει αγκαλιασμένο εδώ και 1.500 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται μάλιστα ότι η γυναίκα μπορεί να αυτοθυσιάστηκε για να ταφεί με τον σύντροφό της.

Αν και οι κοινές ταφές ανδρών και γυναικών δεν ήταν ασυνήθιστες στην αρχαία Κίνα, αυτή η προσεκτική ταφή «με δύο σκελετούς αγκαλιασμένους σε μια τολμηρή επίδειξη αγάπης» είναι η πρώτη που έρχεται στο φως στη χώρα, αναφέρουν οι ερευνητές που εξέτασαν τα ευρήματα στο International Journal of Osteoarchaeology.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 2020 όταν σκαπτικά συνεργεία αποκάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο στην επαρχία Σανσί. Περιλάμβανε συνολικά 600 τάφους τω Σιανμπέι, νομαδικής φυλής της βόρειας Κίνας που αργότερα ενσωματώθηκε στην επικρατούσα κουλτούρα των Χαν. Το σχήμα των τάφων και τα κεραμικά ευρήματα μαρτυρούν ότι οι ταφές χρονολογούνται στη δυναστεία των Βόρειων Ουέι (386-534 μ.Χ.).

Λόγω της μοναδικότητας του ευρήματος, οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να μην αφαιρέσουν τους σκελετούς αλλά να τους αφήσουν στην αρχική θέση τους, με την προοπτική να μεταφερθεί ολόκληρος ο τάφος σε μουσείο.

Ακόμα δύο ανδρόγυνα βρέθηκαν θαμμένα μαζί στο νεκροταφείο, δεν ήταν όμως αγκαλιασμένα.

Το αιώνιο ζευγάρι ήταν θαμμένο πολύ προσεκτικά: το σώμα του άνδρα ήταν κουλουριασμένο προς το μέρος της γυναίκας και είχε το αριστερό χέρι περασμένο κάτω από το σώμα της. Το δεξί του χέρι την αγκάλιαζε, ακουμπισμένο στη μέση της. Η γυναίκα είχε το κεφάλι ελαφρώς στραμμένο προς τα κάτω, έτσι ώστε το πρόσωπό της να ακουμπά στον ώμο του. Τα χέρια της ήταν τυλιγμένα γύρω του.

Θυσία;

Ο άνδρας του ερωτευμένου ζευγαριού είχε ύψος 161,5 εκατοστά και είχε υποστεί πολλαπλά τραύματα όπως κάταγμα στον βραχίονα, ακρωτηριασμό ενός δακτύλου στο δεξί χέρι και παραμόρφωση του οστού στον δεξί μηρό. Εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία 29-35 ετών, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η γυναίκα φαίνεται πως ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, 35-40 ετών. Είχε ύψος 157,1 μέτρα και δεν φαίνεται να έπασχε από προβλήματα υγείας, πέρα από τερηδόνα στα δόντια της.

Στο δάχτυλό της ήταν περασμένο ένα δαχτυλίδι, και οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι το φορούσε επηρεασμένη «από τα έθιμα των δυτικών περιοχών πέρα από τον Δρόμο του μεταξιού […] αντανακλώντας την ενσωμάτωση της Δυτικής κουλτούρας στην κινεζική» δήλωσε στο LiveSciencel.com ο Κιαν Ουάνγκ του Πανεπιστημίου Texas A&M, επικεφαλής της μελέτης.

Η ομάδα του θεωρεί απίθανο να πέθαναν μαζί ο άνδρας και η γυναίκα, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη βίας, ασθένειας ή δηλητηρίασης. Ίσως ο άνδρας πέθανε πρώτος και η σύντροφός του θυσιάστηκε για να ταφεί μαζί του, λένε οι ερευνητές. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η γυναίκα να πέθανε πρώτη και ο άνδρας να θυσιάστηκε, αυτό όμως είναι λιγότερο πιθανό, αφού η γυναίκα ήταν πιο υγιής.

Όταν το ζεύγος βρισκόταν εν ζωή την πρώτη χιλιετία μ.Χ.. η ελεύθερη έκφραση και επιδίωξη του έρωτα είχε αρχίσει να γίνεται «εμφανής» στον κινεζικό πολιτισμό, γράφουν οι ερευνητές. Εκείνη την εποχή γράφονταν φανταστικές ιστορίες αγάπης, ενώ υπάρχουν ιστορικές αναφορές και για ανθρώπους που αυτοκτονούσαν λόγω έρωτα.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, το κυνήγι της αγάπης και η αυτοκτονία λόγω έρωτα «ήταν αποδεκτές πρακτικές, για να μην πούμε ότι προτείνονταν».

Αν και οι συνθήκες που οδήγησαν στον ενταφιασμό των εραστών παραμένουν μυστήριο, η ταφή τους είναι μια «μοναδική επίδειξη του ανθρώπινου συναισθήματος της αγάπης και προσφέρει μια σπάνια ματιά στην αγάπη, τη ζωή, το θάνατο και τη μεταθανάτια ζωή» σχολίασε ο ερευνητής.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου