ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Hubble απαθανατίζει μαιευτήριο άστρων

το-hubble-απαθανατίζει-μαιευτήριο-άστρων-454139

Και εγένετο φως: νεογέννητα άστρα φωτίζουν με τη νεανική λάμψη τους πέπλα σκόνης σε μια θεαματική νέα εικόνα από το Hubble.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο στράφηκε προς τον αστερισμό των Διδύμων όπου κρύβεται το AFGL 5180, ένα γιγάντιο σύννεφο αερίου και σκόνης που λειτουργεί ως αστρικό μαιευτήριο.

Στο κέντρο της εικόνας, ένα νεογέννητο άστρο μεγάλης μάζας ανοίγει τρύπες στο σύννεφο με δύο ισχυρούς πίδακες ακτινοβολίας που ξεπηδούν από τους πόλους τους.

Το άστρο ρίχνει φως στα πέπλα σκόνης «σαν φάρος που τρυπά τα σύννεφα μιας καταιγίδας» αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της. Μπορείτε να δείτε την εικόνα σε πλήρη ανάλυση εδώ.

Όλα τα άστρα σχηματίζονται από μάζες αερίου και σκόνης που καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και συμπυκνώνονται σε γιγάντιες σφαίρες. Όταν η πυκνότητα υπερβεί ένα κρίσιμο όριο, πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης ξεκινούν στο κέντρο της σφαίρας και το άστρο ξαφνικά ανάβει.

Η διάχυτη σκόνη μπορεί να κάνει το θέαμα πιο φαντασμαγορικό, παράλληλα όμως εμποδίζει τους αστρονόμους να διακρίνουν άστρα κρυμμένα μέσα της.

Το Hubble κατάφερε να διαπεράσει τα νέφη καθώς είναι σχεδιασμένο να παρατηρεί το Σύμπαν όχι μόνο στο ορατό τμήμα του φάσματος αλλά και στο υπέρυθρο. Η υπέρυθρη, ή θερμική, ακτινοβολία διαπερνά εύκολα το νεφελώδες εμπόδιο.

Και η κατανόηση της διαδικασίας αστρογένεσης θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, επισημαίνει η NASA.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου