ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Kαθηλώνεται για μήνες το νέο διαστημικό σκάφος της Boeing

kαθηλώνεται-για-μήνες-το-νέο-διαστημικ-467739

Προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί στις αρχές Αυγούστου, τελικά όμως επιστρέφει στο εργοστάσιο για επισκευές: η δοκιμαστική πτήση της διαστημικής κάψουλας Starliner αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο και πιθανώς μέχρι το νέο έτος, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing.

Η NASA και η Boeing ανακοίνωσαν πως το Starliner, σχεδιασμένο για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), θα αφαιρεθεί από την κορυφή του πυραύλου Atlas V και θα μεταφερθεί σε υπόστεγο του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα για νέο γύρο εργασιών.

«Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Βόλμερ, αντιπρόεδρος της Boeing αρμόδιος για την ανάπτυξη εμπορικών διαστημικών σκαφών. «Θα πραγματοποιήσουμε τη δοκιμή όταν μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια» είπε.

Στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, το Starliner απετυχε να φτάσει στον προορισμότου,. προσεδαφίστηκε όμως με ασφάλεια στο Νιου Μέξικο (Reuters)

Στη δοκιμαστική πτήση που προγραμματιζόταν για τις 3 Αυγούστου, το Starliner θα μετέφερε μόνο ένα ανδρείκελο στη θέση του πληρώματος. Η εκτόξευση ματαιώθηκε λόγω προβλήματος στις 13 βαλβίδες των πυραυλοκινητήρων του σκάφους, ανέφερε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Βόλμερ, υδρατμοί εισήλθαν από άγνωστη αιτία μέσα στις βαλβίδες και αντέδρασαν με ένα διαβρωτικό υγρό εμποδίζοντας τη λειτουργία τους. Βροχή είχε εισέλθει στους κινητήρες στη διάρκεια καταιγίδας στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, ωστόσο οι μηχανικοί της αποστολής δεν πιστεύουν ότι αυτή ήταν η πηγή της υγρασίας.

Οι βαλβίδες, εξάρτημα του συστήματος προώθησης που κατασκευάστηκε από την Aerojet Rocketdyne, είχαν λειτουργήσει κανονικά στην προηγούμενη δοκιμαστική εκτόξευση το 2019. Το σκάφος όμως δεν είχε καταφέρει ούτε τότε να προσεγγίσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λόγω άσχετου σφάλματος του λογισμικού.

Το CST-100 Starliner θα επέτρεπε στη Boeing να ανταγωνιστεί τη SpaceX στην εξασφάλιση συμβολαίων της NASA για τη μεταφορά πληρωμάτων του ISS. Η εταιρεία του Έλον Μασκ προηγείται με μεγάλη διαφορά έχοντας ήδη εκτοξεύσει 10 αστροναύτες με το σκάφος Cre Dragon σε διάστημα ενός έτους.

Η δοκιμαστική πτήση του Starliner θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ωστόσο ο Βόλμερ παραδέχτηκε πως «πιθανότατα είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν θα είναι φέτος ή όχι».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου