ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: Εντοπίστηκαν οστά ενός νέου δεινόσαυρου, «εξάδερφου» του Τυραννόσαυρου

βρετανία-εντοπίστηκαν-οστά-ενός-νέου-750789

Κυνηγοί απολιθωμάτων στη Βρετανία ανακάλυψαν οστά ενός άγνωστου ως σήμερα είδους δεινοσαύρου, συγγενικού με τον διάσημο Τυραννόσαυρο Ρεξ.

Πιο συγκεκριμένα τέσσερα οστά βρέθηκαν στην παραλία του μικρού νησιού Γουάιτ, στις νότιες ακτές της Αγγλίας, που ανήκουν σε είδος δεινοσαύρου το οποίο συγκαταλέγεται στην κατηγορία των θηριόποδων δεινοσαύρων, ομάδα στην οποία ανήκει και ο Τυραννόσαυρος, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον.

Ο δεινόσαυρος που έζησε στην Κρητιδική περίοδο

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο νέος δεινόσαυρος που ονομάστηκε Vectaerovenator inopinatus, φέρεται να έζησε στην Κρητιδική περίοδο, 115 εκατομμύρια χρόνια πριν και εκτιμάται πως είχε μήκος 4 μέτρα, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους.

Το όνομά του αναφέρεται στην ξεχωριστή δομή που βρέθηκε στα οστά, που έφεραν μεγάλα κενά με αέρα. Η ύπαρξη τέτοιων κοιλοτήτων με αέρα παρατηρείται και στα σύγχρονα πτηνά και στο νέο δεινόσαυρο φαίνεται πως βοηθούσαν τόσο στην αναπνοή, όσο όμως και στην ελάφρυνση του τεράστιου σκελετού του.

Πώς εντοπίστηκαν τα οστά του νέου δεινόσαυρου

«Η χαρά την ανακάλυψης οστών είναι φανταστική» αναφέρει ένας από τους ανθρώπους που βρήκαν τον νέο δεινόσαυρο, ο Ρόμπιν Γουαρντ. «Πίστευα πως βρήκα κάτι ξεχωριστό και έτσι τα πήγα στο γυρισμό στο Μουσείο δεινοσαύρων» είπε.

«Αμέσως ήξεραν πως επρόκειτο για κάτι σπάνιο και με ρώτησαν αν μπορούσαν να τα δωρίσω στο μουσείο για γίνει ενδελεχής έρευνα» συνέχισε ο Βρετανός.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου