ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καθηγητής Φαρμακολογίας: “Καθόλου καλά τα πρώτα αποτελέσματα για τη ρεμδεσιβίρη“

καθηγητής-φαρμακολογίας-καθόλου-κα-97456

Η χθεσινή είδηση, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στην εταιρεία Gilead Sciences Inc για την έκτακτη χρήση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου Remdesivir στη θεραπεία ασθενών με τη νόσο COVID-19, γέμισε με αισιοδοξία και ελπίδα ολόκληρο τον πλανήτη.

Ωστόσο, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουβέλας, μας… προσγειώνει στην πραγματικότητα, καθώς -όπως υποστηρίζει- τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες για τη ρεμδεσιβίρη δεν είναι καθόλου καλά.

“Τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες για το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, δεν είναι καθόλου καλά, καθώς δεν φαίνεται να έχει σημαντική στατιστική διαφορά, όχι από άλλο φάρμακο, αλλά από το placebo”, δήλωσε και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7.

“Ακόμη και μία μικρή διαφορά στη γρηγορότερη ανάρρωση, που φαίνεται να φέρνει, είναι στα όρια του πιθανού σφάλματος και το εξηγούμε μέσω της μεροληψίας των ερευνητών. Επομένως δεν έχει κάτι να μας δείξει, δεν μειώνει καθόλου τους θανάτους, δεν μειώνει τη βαριά έκταση, το αν κάποιος είναι να γίνει ούτως ή άλλως καλά και θα βγει μια ημέρα νωρίτερα από το νοσοκομείο, δεν είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν ξέρω γιατί έγινε όλος αυτός ο ντόρος, προφανώς είναι οικονομικοί οι λόγοι κι όχι πραγματικοί. Είναι λίγο απογοητευτικό όλο αυτό…”, τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες του Remdesivir σε ασθενείς με μέτριας βαρύτητας και σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 που συνεχίζουν να εντάσσουν ασθενείς (αναμένεται να εντάξουν πάνω από 7500 ασθενείς).

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου