ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανακάλυψη του Rover της ΝASA: Ενδείξεις αρχαίας ζωής στον Άρη

ανακάλυψη-του-rover-της-νasa-ενδείξεις-αρχαί-173503

Διεθνής ομάδα αστροβιολόγων ισχυρίζεται ότι τα οργανικά μόρια που ανακαλύφθηκαν από το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ Curiosity Rover της NASA θα μπορούσαν να είναι απόδειξη ζωής στον Άρη.

Σε δημοσίευση στο περιοδικό Astrobiology, η ομάδα υποστηρίζει ότι η παρουσία θειοφαινίου, δηλαδή ειδικών ενώσεων που στη Γη απαντώνται στον άνθρακα, στο αργό πετρέλαιο και στις άσπρες τρούφες στη γη, μπορεί να δείχνει αρχαία ζωή στον Άρη.

“Εντοπίσαμε αρκετές βιολογικές οδούς μεταβολισμού θειοφαινίου που φαίνονται πιο πιθανές από χημικές, αλλά εξακολουθούμε να αναζητούμε αποδείξεις”, είπε ο αστροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ντέρκ Σούλζε-Μάκουτς.

Ωστόσο ημειώνεται πως οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα.

“Αν βρείτε θειοφαίνιο στη Γη, τότε θα θεωρούσατε ότι είναι βιολογικής προέλευσης, αλλά στον Άρη, βεβαίως, τα στάνταρ για το τεκμήριο της απόδειξης είναι πιο υψηλά”, πρόσθεσε ο Σούλζε-Μάκουτς.

Το θειοφαίνιο αποτελείται από δύο απαραίτητα για τη ζωρή στοιχεία, τον άνθρακα και το θείο, δεν αποκλείεται να να δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια πτώσεων μετεωριτών που θερμαίνουν τα θειικά άλατα σε υψηλές θερμοκρασίες – μια άλλη εξήγηση που επίσης εξετάζουν οι ερευνητές.

Εάν οι ενώσεις ήταν πράγματι ένα σημάδι της ζωής, θα μπορούσαν να ήταν το αποτέλεσμα βακτηριδίων πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια που έσπασαν θειικά άλατα – ή εναλλακτικά θα μπορούσαν να είχαν διασπαστεί από τα βακτήρια.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου