ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Άτμισμα: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες – Αποκλειστικά αμερικανικό το πρόβλημα

άτμισμα-καθησυχαστικοί-οι-επιστήμον-339013

Μικρές είναι οι πιθανότητες η «ασθένεια του ατμίσματος» που στις ΗΠΑ έχει σκοτώσει 29 χρήστες και έχει προσβάλλει τους πνεύμονες χιλιάδων άλλων ανθρώπων να λάβει αντίστοιχες διαστάσεις σε άλλες χώρες υποστηρίζουν ερευνητές και ειδικοί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από τις έρευνες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ διαπιστώνεται ότι υπεύθυνες για την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου που προβάλλει τους πνεύμονες είναι ουσίες που δεν χρησιμοποιούνται στα αντίστοιχα υγρά και σκευάσματα που «ατμίζουν» τα ηλεκτρονικά τσιγάρα των Ευρωπαίων και άλλων καταναλωτών.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και μέσα ενημέρωσης ο καθηγητής πνευμονολογίας και ιατρικής του αναπνευστικού και διευθυντής του Βρετανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καπνό και το Αλκοόλ του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ, Τζον Μπρίτον: «Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, δεν συμβαίνει ούτε εδώ στην Βρετανία, αλλά ούτε και σε άλλες χώρες του κόσμου που το άτμισμα είναι κάτι σύνηθες. Είναι ένα τοπικό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τις έρευνες των Αμερικανών σχετικά με τη «ασθένεια του ατμίσματος», δεν είναι ένα και μοναδικό το αίτιο για την εμφάνιση της, ενώ φαίνεται ότι ρόλο παίζουν και τα έλαια που περιέχουν την δραστική ουσία της μαριχουάνας το περίφημο THC, τα οποία όμως είναι απαγορευμένα στην πλειοψηφία των υπόλοιπων χωρών. Όπως έγινε γνωστό, είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσει το θέμα περί του τι προκαλεί την συγκεκριμένη ασθένεια και να καταδειχθεί ότι πρόκειται για αποκλειστικό θέμα των ΗΠΑ που είναι αποτέλεσμα της κακής ρύθμισης της αγοράς των σκευασμάτων αυτών, καθώς πολλές χώρες έχουν αρχίσει να ακολουθούν το αμερικανικό παράδειγμα, όπως επί παραδείγματι η Ινδία.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των ελαίων που περιέχουν νικοτίνη και βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, θα έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες στην δημόσια υγεία από το αν απλά γινόταν καλύτερη ρύθμιση της αγοράς των εν λόγω προϊόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου