ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σε 20 χρόνια θα βλέπουμε στον ουρανό περισσότερους δορυφόρους από αστέρια

σε-20-χρόνια-θα-βλέπουμε-στον-ουρανό-περ-492210

Οι φόβοι μας για το ότι σε 20 χρόνια ή λιγότερο, για ένα μεγάλο μέρος της νύχτας, θα είναι ορατοί στον ουρανό περισσότεροι δορυφόροι από αστέρια με γυμνό μάτι, μεγαλώνουν.

Οι ερευνητές φοβούνται ότι ο “τεχνητός αστερισμός” των SpaceX δορυφόρων που παρέχει ευρυζωνικές συνδέσεις, θα μπορούσε να επηρεάσει όλο και περισσότερο τη θέα του νυχτερινού ουρανού και να δημιουργήσει εμπόδια στην επιστήμη της αστρονομίας.

Στα πλαίσια του πρότζεκτ Starlink του Έλον Μασκ, τοποθετήθηκαν 60 δορυφόροι σε χαμηλή τροχιά της Γης, που εκπέμπουν υψηλής ταχύτητας Ίντερνετ στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Καθώς οι αστρονόμοι και οι λάτρεις του διαστήματος παρακολουθούσαν την τοποθέτηση των δορυφόρων, σύντομα κατέστη σαφές ότι το φωτεινό “τρένο” που σχημάτιζαν οι δορυφόροι ήταν αρκετά ορατό με γυμνό μάτι.

Το θέαμα αυτό έχει προκαλέσει μία κατακραυγή στην κοινότητα της αστρονομίας, καθώς η κίνηση αυτή φαίνεται να δημιουργεί έναν καινούριο “πονοκέφαλο” στους ερευνητές που πλέον έχουν να αναζητήσουν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τα αντικείμενα που “μπερδεύουν” την εικόνα που έχουν για το διάστημα.

Τα πλάνα της εταιρείας SpaceX για το πρόγραμμα Starlink προκαλούν ανησυχίες, καθώς η εταιρεία έχει σκοπό να αυξήσει τον τεχνητό αστερισμό από 60 σε 12.000 δορυφόρους μέχρι το 2025.

Ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα Μπιλ Κέελ δήλωσε στο AFP: “Οι φόβοι μας μεγαλώνουν για το ότι σε 20 χρόνια ή λιγότερο, κατά ένα μεγάλο μέρος της νύχτας, το ανθρώπινο μάτι θα βλέπει στον ουρανό περισσότερους δορυφόρους απ’ό,τι αστέρια”.

Η φωτεινότητα των δορυφόρων έχει εξασθενίσει από τότε, καθώς τους τοποθέτησαν σε μεγαλύτερο ύψος τροχιάς (περίπου 550 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης) και σταθεροποίησαν τον προσανατολισμό τους.

Ωστόσο, αυτό δεν καθησύχασε πλήρως την επιστημονική κοινότητα, καθώς υπάρχουν ακόμα φόβοι για το πώς η θέα του νυχτερινού ουρανού θα επηρεαστεί από τα πλάνα της SpaceX να αυξήσει τον αριθμό των δορυφόρων από 60 σε 12.000 στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σήμερα, υπάρχουν 2.100 ενεργοί δορυφόροι που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τη Satellite Industry Association, και η SpaceX δεν είναι η μοναδική εταιρεία που επιζητά να εισέλθει στην αυξανόμενη διαστημική αγορά.

Αδιαμφισβήτητα θα υπάρξουν προβλήματα σε κάποια είδη επαγγελματικής αστρονομικής παρατήρησης”, σημείωσε ο ερευνητής του Χάρβαρντ Jonathan McDowell.

Πηγή: DailyMail

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου