ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ισραηλινή startup δημιουργεί την πρώτη μπριζόλα εργαστηρίου

ισραηλινή-startup-δημιουργεί-την-πρώτη-μπρι-680714

Επιστήμονες-μέλη της ισραηλινής νεοφυούς επιχείρησης «Aleph Farms» δημιούργησαν την πρώτη μπριζόλα από κύτταρα αγελάδας. Για πρώτη φορά στα περίπου δυο χρόνια λειτουργίας της, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει κατορθώσει ένα μεγάλο και πρωτότυπο βήμα στη βιομηχανία κρέατος.

Πήραν τέσσερις τύπους κυττάρων από την αγελάδα, φρόντισαν να τα θρέψουν ώστε να αλληλεπιδράσουν το ένα με το άλλο και να πολλαπλασιαστούν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν αποτελούσαν μέρος του σώματος του ζώου. Πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν μια δομή, παρόμοια με μυϊκό ιστό.

Η μπριζόλα παρήχθη σε συνεργασία με το Technion Israel Institute of Technology, με στόχο να δημιουργηθεί μια εναλλακτική στην παραδοσιακή μπριζόλα, η οποία δεν αποφεύγει μόνο το στάδιο της σφαγής του ζώου αλλά είναι και βιώσιμη, περιβαλλοντικά.

Η εν λόγω μπριζόλα μοιάζει με τη συμβατική μοσχαρίσια. Επιπλέον, δεν απαιτούνται τα στρέμματα γης, οι ποσότητες νερού, οι βοοτροφές και όλοι οι άλλοι πόροι που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών για παραγωγή κρέατος.

«Διαμορφώνουμε το μέλλον της βιομηχανίας κρέατος», λέει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aleph Farms, Ντιντιέ Τούμπια. «Στην Aleph Farms, αυτό δεν αποτελεί σενάριο ”επιστημονικής φαντασίας”. Πραγματοποιήσαμε το όραμά μας με τη δημιουργία μιας μπριζόλας υπό ελεγχόμενες συνθήκες» προσθέτει.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο χρόνος δημιουργίας κάθε κομματιού, πάχους πέντε χιλιοστών, ανήλθε σε δύο με τρεις εβδομάδες και το κόστος σε 50 δολάρια (σημαντική μείωση σε σχέση με την τιμή του πρώτου μπέργκερ από εργαστήριο, το 2013, που είχε ανέλθει σε 225.000 δολάρια).

Στην Aleph Farms φιλοδοξούν σε τρία με τέσσερα χρόνια, να είναι διαθέσιμη στο εμπόριο η μοσχαρίσια μπριζόλα εργαστηρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου