ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Προσεδαφίστηκε στον Άρη το Insight – Η πρώτη φωτογραφία!

προσεδαφίστηκε-στον-άρη-το-insight-η-πρώτη-705330

«Θριαμβευτική» χαρακτηρίστηκε η προσεδάφιση του διαστημικού επιστημονικού σκάφους InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στον Άρη, με σκοπό να μελετήσει το εσωτερικό του και τους σεισμούς του.

Είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης είδαν μέσω της διαδικτυακής τεχνολογίας live εικόνα από τον «Κόκκινο Πλανήτη».

«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» αναφώνησαν οι μηχανικοί και επιστήμονες της NASA, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς.

Μάλιστα, το Insight έστειλε και την πρώτη φωτογραφία του από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, η οποία είναι καθαρή καθώς έχουν καταλαγιάσει οι αμμοθύελλες που σάρωναν τον πλανήτη επί μήνες.

H φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη που έστειλε το Insight

Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα, όχι μόνο του ’Αρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

Το ύψους περίπου ενός μέτρου και βάρους 358 κιλών InSight είναι ένας τρίποδος στατικός γεωφυσικός ανιχνευτής και όχι κινούμενος όπως τα ρόβερ που ήδη υπάρχουν στον «κόκκινο» πλανήτη. Eίχε εκτοξευθεί από τη Γη στις 5 Μαΐου και ο προορισμός του είναι μια τεράστια επίπεδη έκταση του ’Αρη, γνωστή ως Elysium Planitia, μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., λίγο βόρεια του αρειανού ισημερινού, γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον ’Αρη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου