ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: 5.000 ηλιοβασιλέματα στον Άρη συμπληρώνει σήμερα το ρομποτικό ρόβερ «Opportunity»

nasa-5-000-ηλιοβασιλέματα-στον-άρη-συμπληρών-114484

Για 5.000ή μέρα ανέτειλε το Σάββατο ο Ήλιος πάνω από το ρομποτικό ρόβερ «Opportunity» που κινείται με την ηλιακή ενέργεια στην επιφάνεια του Άρη πραγματοποιώντας γεωλογικές έρευνες.

«5.000 ηλιοβασιλέματα μετά την έναρξη της αποστολής του, το εκπληκτικό ρόβερ συνεχίζει να μας προσφέρει εκπλήξεις για τον Άρη», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του «Opportunity» Τζον Κάλας του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Η αρειανή μέρα διαρκεί περίπου 40 λεπτά περισσότερα από τη γήινη και το αρειανό έτος διαρκεί σχεδόν δύο γήινα χρόνια. Το «Opportunity» (Ευκαιρία) έφθασε στον «κόκκινο» πλανήτη στις 25 Ιανουαρίου 2004 και αρχικά η αποστολή του προγραμματιζόταν να έχει διάρκεια μόνο 90 αρειανές μέρες. Ούτε κατά διάνοια η NASA δεν περίμενε ότι το ρόβερ θα επιβίωνε 5.000 αρειανές μέρες – και συνεχίζει!

Σήμερα ο ρομποτικός γεωλόγος βρίσκεται στο εσωτερικό μιας πλαγιάς, που ονομάζεται «Κοιλάδα της Επιμονής», στη δυτική άκρη του κρατήρα «Εντέβορ». Στην περιοχή αυτή το ρόβερ μελετά περίεργες και άγνωστης προέλευσης λωρίδες πάνω σε βράχους, που δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο στον γειτονικό πλανήτη έχει ερευνήσει έως τώρα.

Για να φθάσει εκεί από την αρχική τοποθεσία της προσεδάφισής του, το «Opportunity» έχει διανύσει πάνω από 45 χιλιόμετρα. Μέχρι σήμερα έχει στείλει στη Γη περίπου 225.000 φωτογραφίες, που όλες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου