ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τροφές βοηθούν την ανάπλαση των πνευμόνων των πρώην καπνιστών

τροφές-βοηθούν-την-ανάπλαση-των-πνευμ-185371

Δύο τροφές αναδεικνύονται σε πολύτιμους συμμάχους των πρώην καπνιστών, στην διαδικασία της φυσικής διαδικασίας αποκατάστασης των βλαβών που προκαλεί το τσιγάρο στους πνεύμονες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg στην Βαλτιμόρη, με επικεφαλής την Δρ Βανέσσα Γκαρσία-Λαρσεν, σε δεκαετή μελέτη που εκπόνησαν σε δείγμα 650 ευρωπαίων καπνιστών διαπίστωσαν ότι οι ντομάτες και τα φρούτα, ειδικά τα μήλα, επιταχύνουν την επούλωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με την Δρ Λαρσεν, τα οφέλη ίσως δεν περιορίζονται μόνο στους πρώην καπνιστές αλλά «η μελέτη δείχνει πως μια διατροφή πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τον φυσιολογικό ρυθμό γήρανσης των πνευμόνων ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ».

Αν και η μελέτη δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίου-αποτελοέσματος, τα άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο πάνω από δύο ντομάτες ή πάνω από τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων την ημέρα, ειδικά μήλα, είχαν βραδύτερη εξασθένηση της πνευμονικής λειτουργίας από εκείνους που έτρωγαν λιγότερη από μια ντομάτα ή λιγότερη από μια ομάδα φρούτων την ημέρα.

Η σχέση διατροφής και βραδύτερης μείωσης της πνευμονικής λειτουργίας ήταν, όπως προαναφέρθηκε, εμφανέστερη στους πρώην καπνιστές, γεγονός που σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά στις ντομάτες και τα φρέσκα φρούτα βοηθούν στην αποκατάσταση των βλαβών του τσιγάρου στους πνεύμονες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου