ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Hubble σπάει το ρεκόρ απόστασης

το-hubble-σπάει-το-ρεκόρ-απόστασης-33984

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο φωτογραφίζει τον πιο μακρινό γαλαξία του Σύμπαντος, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της Μεγάλης Έκρηξης.

Αν και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble έχει κλείσει δυόμιση δεκαετίες στο διάστημα (εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 1990), αυτή τη στιγμή παραμένει το καλύτερο εργαλείο που έχει η ανθρωπότητα για να εξερευνά τα βάθη του Σύμπαντος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Hubble έχει δεχθεί πολλές αναβαθμίσεις βελτίωσης και εκσυγχρονισμού με αποστολές των διαστημικών λεωφορείων.

Χθες η NASA ανακοίνωσε ότι το Hubble έσπασε το ρεκόρ απόστασης “φωτογραφίζοντας” τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει δει ποτέ ανθρώπινο μάτι. Πρόκειται για τον γαλαξία GB-z11 ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 13,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Η απόσταση αυτή είναι ασύλληπτη. Τη λέμε, τη γράφουμε, αλλά δύσκολα μπορούμε να την κατανοήσουμε. Ας αναλογιστούμε όμως τι ακριβώς σημαίνει: Ο συγκεκριμένος γαλαξίας εντοπίζεται χρονικά, μόλις 400 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang το οποίο σύμφωνα με την τρέχουσα θεωρία, τα ξεκίνησε όλα πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Όταν κοιτάμε το Διάστημα, αυτό που βλέπουμε είναι το παρελθόν και όσο πιο μακριά είναι ένα ουράνιο αντικείμενο, τόσο πιο βαθιά μέσα στο χρόνο βρίσκεται.

Ο γαλαξίας GB-z11 βρίσκεται στην περιοχή του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου