ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διαστημικά ταξίδια σε χρόνο dt με «φωτονική αεριώθηση»

διαστημικά-ταξίδια-σε-χρόνο-dt-με-φωτον-95285

Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα αναπτύσσει μια επαναστατική τεχνολογία πρόωσης στο διάστημα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Directed Energy Interstellar Precursors (Deep-In).

Στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή διαστημικών σκαφών που θα μπορούν να αναπτύσσουν πρωτοφανείς ταχύτητες στο Διάστημα και να προσεγγίζουν εξαιρετικά μακρινούς προορισμούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το σύστημα με την ονομασία «φωτονική αεριώθηση» βασίζεται στη χρήση συστοιχιών λέιζερ που κατ” ουσίαν αντικαθιστούν τα συμβατικά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική και καταργούν τα δύο βασικά τους μειονεκτήματα: αυτό του βάρους που αυξάνει την ίδια την κατανάλωσή τους (στους πυραύλους φορτώνονται περισσότερα καύσιμα για να μεταφέρουν ακριβώς το ίδιο τους το βάρος), αλλά και αυτό της περατότητας αφού δεν επαρκούν για μεγάλα ταξίδια στο βαθύ διάστημα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φως των λέιζερ μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση σε διαστημικά σκάφη ώστε αυτά να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις σε ελάχιστο χρόνο.

«Οι φωτονικοί κινητήρες βασίζονται στην εκπομπή ενός ρεύματος φωτονίων με σκοπό να εκμεταλλευτούν την ώση που αναπτύσσουν εξ αντίδρασης. Η ώση γίνεται υπολογίσιμη χάρη στην εξαιρετικά υψηλή ταχύτητας με την οποία τα εκπεμπόμενα φωτόνια μπορούν να κινηθούν. Ο τύπος αυτός κινητήρα εξασφαλίζει λειτουργία για απεριόριστο χρόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο διαστημικό κενό όπου δεν υπάρχουν τριβές» αναφέρει ο δρ. Κωνσταντίνος Γ. Κολοβός, Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π, σε μελέτη του για τους κινητήρες πυραύλων και τα προωθητικά πυραυλικών συστημάτων που πραγματοποίησε για το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων «ΑΘΗΝΑ».

Σε πρώτη φάση η τεχνολογία φωτονικής αεριώθησης που αναπτύσσουν οι Αμερικάνοι προορίζεται για διαστημικά σκάφη μικρών διαστάσεων.

Εάν η πιλοτικές εφαρμογές ολοκληρωθούν με επιτυχία θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη ανάλογων συστημάτων σε διαστημόπλοια που θα μπορούν να μεταφέρουν και ανθρώπους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα σκάφος που θα κινείται με φωτονική αεριώθηση θα μπορεί να ταξιδέψει στον πλανήτη Άρη σε μόλις 72 ώρες τη στιγμή που σήμερα απαιτούνται έξι μήνες.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου