ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η NASA σχεδιάζει τον πρώτο πύραυλο που θα στείλει ανθρώπους στον Άρη

η-nasa-σχεδιάζει-τον-πρώτο-πύραυλο-που-θα-σ-165369

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2015 με τον τίτλο «The Martian» (δηλαδή «ο Αρειανός», αλλά ο έλληνας διανομέας επέλεξε τον τίτλο «Η διάσωση») δείχνει την ιστορία μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη.

Ωστόσο, μηχανικοί και επιστήμονες εδώ στη Γη έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι και τόσο «φανταστικό».

Η NASA υποστηρίζει ότι το σύστημα Space Launch System (SLS) θα είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο και θα είναι αυτό που θα μεταφέρει τους πρώτους ανθρώπους στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Ο διευθυντής επιστημονικών προγραμμάτων στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ, Πωλ Γκίλμπερτ, επισημαίνει ότι η προετοιμασία ενός τέτοιου διαστημικού ταξειδιού βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Στο πλαίσιο της έρευνας και του σχεδιασμού των διαφόρων μηχανών, από τους πυραύλους ως τα σκάφη προσεδάφισης, η NASA συνεργάζεται με τους επιστήμονες που ελέγχουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η NASA επιβεβαιώνει ότι η καθυστέρηση στην αποστολή InSight δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων αποστολών προς τον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι δοκιμές των διαστημοπλοίων που θα μεταφέρουν αστροναύτες στο βαθύ διάστημα υποβάλλονται σε δοκιμές στην αίθουσα δοκιμών του Συστήματος Ελέγχου Περιβάλλοντος και Υποστήριξης Ζωής (Environmental Control and Life Support System-ECLSS) της NASA.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρησιμοποιείται πεδίο δοκιμών για νέα συστήματα παραγωγής οξυγόνου.

Ηλιακή καταιγίδα στον Άρη

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει την εξέλιξη μιας ηλιακής καταιγίδας στον Άρη, φαινόμενο που τους επιτρέπει να προσθέσουν ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της μετατροπής του Κόκκινου Πλανήτη στην ψυχρή, αφιλόξενη και άνυδρη έρημο που είναι σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί πετρώματα και χώμα όμοιας σύστασης με αυτά που υπάρχουν στο έδαφος του Άρη για να εξελίξει τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστροναύτες να κατασκευάσουν καταλύματα και άλλες δομές με τα εξωγήινα δομικά υλικά.

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη αναμένεται να γίνει τη δεκαετία του 2030.

Χρηματοδότηση από το αμερικανικό Κογκρέσο

Το Κογκρέσο προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τη NASA προσφέροντας 55 εκατ. δολάρια για την έρευνα και ανάπτυξη μιας μικρής κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει αστροναύτες στον Άρη μέχρι το 2018.

Η NASA έχει διορία μέχρι το 2018 για να ετοιμάσει μια κατοικία έτοιμη για χρήση και επίσης θα πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο για την πρόοδό της μέσα στους πρώτους 6 μήνες από την έναρξη του έργου.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου