ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μήπως σας παχαίνει η… μύτη σας;

μήπως-σας-παχαίνει-η-μύτη-σας-433882

Φαντασθείτε το γαργαλιστικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού. Το «μυρίζετε»; Κοιτάξτε τώρα την κοιλιά σας. Αν σας ήρθε αμέσως η μυρωδιά αυτή στο μυαλό, είναι πιθανό να έχετε περιττά κιλά.

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα μία νέας μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορούν να φαντάζονται στις μυρωδιές των φαγητών πολύ πιο «ζωντανά» απ’ ό,τι οι αδύνατοι.

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, στις ΗΠΑ, που πραγματοποίησαν τη μελέτη πιστεύουν ότι οι διαφορές στην ικανότητά μας να φανταζόμαστε τις μυρωδιές επηρεάζουν το σωματικό βάρος διότι παίζουν ρόλο στη λαχτάρα για φαγητό.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η λαχτάρα αυτή είναι πολύ πιο συχνή στους παχύσαρκους ανθρώπους και οι ερευνητές του Γέιλ θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η ζωηρή φαντασία μπορεί να την εντείνει.

Έτσι, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να συμπληρώσουν μία σειρά από ερωτηματολόγια που τους ζητούσαν να φανταστούν διάφορα οπτικά και οσφρητικά ερεθίσματα, και να βαθμολογήσουν την ένταση με την οποία τα φαντάζονταν.

Οι εθελοντές με περιττά κιλά επίμονα έδιναν υψηλότερη βαθμολογία στα διάφορα ερεθίσματα, ακόμα και όταν δεν αφορούσαν τρόφιμα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η όσφρηση μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπάρκα Πατέλ, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Εργαστήριο Φυσιολογίας John B. Pierce του Γέιλ.

Η δρ Πατέλ παρουσίασε τα νέα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης της Συμπεριφοράς της Πέψης (SSIB 2015) το οποίο διεξάγεται στοΝτένβερ.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου