ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το γράφημα που δείχνει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι αναξιόπιστος

το-γράφημα-που-δείχνει-ότι-ο-δείκτης-μά-433987

Ο Άρνολντ Σβάρτσενεγκερ είναι παχύσαρκος, ο Συλβέστερ Σταλόνε υπέρβαρος και ο Γιουσέιν Μπολτ στο όριο να αποκτήσει πρόβλημα βάρους. Σωστά;

Ναι, αν πιστέψει κανείς τον Δείκτη Μάζας Σώματος – τον αριθμό που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες οι γιατροί για να αξιολογούν το βάρος των ασθενών τους σε συνάρτηση με το ύψος τους και να αποφαίνονται αν είναι υπέρβαροι, παχύσαρκοι, με φυσιολογικό βάρος ή λιποβαρείς.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο ΔΜΣ, όπως είναι ευρέως γνωστό, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την φυσική κατάσταση του ατόμου, ούτε την κατανομή ή το ποσοστό λίπους στο σώμα του.

Έτσι, αξιολογεί με ακριβώς τον ίδιο τρόπο τους πάντες – από τους πιο αγύμναστους έως τους αθλητές ολυμπιακού επιπέδου!

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ειδικοί δεν τον θεωρούν αξιόπιστο δείκτη για την υγεία και τους κινδύνους που την απειλούν, και γι’ αυτό ζητούν να αντικατασταθεί από κάποιον καλύτερο, όπως η αναλογία μέσης-ύψους.

Την αναξιοπιστία του ΔΜΣ αποτυπώνει σε ένα νέο γράφημα η εταιρεία BodyLabs που ειδικεύεται στα προηγμένα, τρισδιάστατα μοντέλα του σώματος, η οποία σκάναρε το σώμα έξι εθελοντών ιδίου ύψους και βάρους (όλοι ήταν 1,72 και ζύγιζαν 78 κιλά).

Αν και βάσει του ΔΜΣ τους όλοι ήσαν υπέρβαροι (ο ΔΜΣ ήταν 26,3), οι απεικονίσεις τους δείχνουν ότι έχουν διαφορετικού είδους κατανομή των περιττών κιλών, επομένως άλλοι μοιάζουν καθ’ όλα υγιείς και άλλοι ότι έχουν πρόβλημα διότι συσσωρεύουν τα περιττά κιλά στην περιοχή της κοιλιάς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η «κοιλίτσα» είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, διότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιολογικά προβλήματα ακόμα και στους αδύνατους ανθρώπους.

«Επειδή ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την σύσταση της μυϊκής μάζας ή την κατανομή της, είναι ουσιαστικά “τυφλός” στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης και στο σχήμα του σώματος», γράφει η εταιρεία σε πρόσφατο blog της.

«Προφανώς είναι δύσκολο να αποδειχθεί κάποιος παχύσαρκος όταν είναι λιποβαρής, αλλά στους ανθρώπους που είναι οριακοί ή με πολλές σωματικές ιδιαιτερότητες είναι εύκολο να γίνει λάθος».

Κάπως έτσι – για να επανέλθουμε σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα – οΆρνολντ Σβάρτσενεγκερ με ύψος 1,88 και βάρος 113 κιλά αποδεικνύεται παχύσαρκος διότι έχει ΔΜΣ ίσο με 31,9.

Αντίστοιχα, ο Συλβέστερ Σταλόνε με τα 84 κιλά του σε ύψος 1,77 είναι υπέρβαρος, αφού ο ΔΜΣ του είναι 27,4 – ακριβώς όσος και στον φημισμένο παίκτη του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι, ο οποίος έχει ύψος 1,93 και βάρος 102 κιλά.

Όσον αφορά την σύζυγο του Μπρέιντι, το διάσημο φωτομοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν, αυτή είναι λιποβαρής, διότι με ύψος 1,80 και βάρος 57 κιλά έχει ΔΜΣ ίσο με μόλις 17,6.

Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, τέλος, και κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα σπριντ Γιουσέιν Μπολτ, με το 1,96 ύψος και τα 94 κιλά βάρος είναι στα ανώτατα όρια του φυσιολογικού βάρους (ο ΔΜΣ του είναι 24,4).

Οι τιμές του ΔΜΣ

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το νυν βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα).

Οι τιμές από 18,5 έως 24,99 σημαίνουν πως κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος, ενώ κάτω από 18,5 σημαίνουν λιποβαρές άτομο (σ.σ. και αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία).

Επιπλέον:

* Από 25 έως 29,99 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο

* Από 30 έως 34,99 σημαίνουν πρώτου βαθμού παχυσαρκία

* Από 35 έως 39,99 δεύτερου βαθμού παχυσαρκία και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία

* Από 40 και πάνω κακοήθη ή νοσογόνο παχυσαρκία, δηλαδή η υγεία κινδυνεύει πάρα πολύ

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου