ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στοπ στην αιμορραγία με… κερί από Έλληνες επιστήμονες

στοπ-στην-αιμορραγία-με-κερί-από-έλλη-442153

Η αιμορραγία από τα οστά αποτελεί ένα πρόβλημα με το οποίο οι γιατροί (χειρουργοί κατά κανόνα) έρχονται συχνά αντιμέτωποι τόσο κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης όσο και άμεσα έπειτα από μια τραυματική κάκωση (τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος, τραυματισμοί από πυροβόλα όπλα κ.τ.λ.). Σήμερα όσον αφορά τις επεμβάσεις το πρόβλημα αυτοαντιμετωπίζεται με τη χρήση βιοσυμβατού αιμοστατικού κεριού το οποίο διατίθεται σε μορφή μικρών πλακών (sticks). Η κάλυψη της οστικής επιφάνειας που αιμορραγεί με αυτό το κερί έχει ως συνέπεια την επίσχεση της αιμορραγίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χειρουργοί είναι ότι λόγω της σχετικά σκληρής υφής που έχει το κερί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συχνά είναι δύσκολη ή και ανεπιτυχής η τοποθέτησή του στο επιθυμητό σημείο, δηλαδή την εστία της αιμορραγίας. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν η εστία της αιμορραγίας βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο, όπως συχνά συμβαίνει σε επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη ή σε αιμορραγίες που βρίσκονται βαθιά. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν η υπάρχουσα μέθοδος εφαρμογής του κεριού δεν είναι συνήθως αποτελεσματική, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η αιμόσταση (απαιτούνται συνήθως επανειλημμένες προσπάθειες εφαρμογής και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση).

Εκτός χειρουργείων το πρόβλημα της αιμορραγίας από τα οστά μπορεί να αφορά σε επείγουσες καταστάσεις όπως τα ατυχήματα ή οι τραυματισμοί από πυροβόλα όπλα, π.χ. σε μάχες. Σε τέτοιες καταστάσεις ένα από τα συχνά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ως τη διακομιδή του τραυματία στον χώρο του χειρουργείου (είτε σε πολιτικό νοσοκομείο είτε σε νοσοκομείο εκστρατείας) είναι η αιμορραγία από τα οστά, για παράδειγμα ανοιχτά κατάγματα.
Με σκοπό την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων έχει σχεδιαστεί από την ερευνητική ομάδα του επίκουρου καθηγητή Νευροχειρουργικής του ΑΠΘ κ. Σάββα Γρηγοριάδη και του δρος Χρήστου Χολέβα μια συσκευή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη χειρουργική αίθουσα όσο και στον τόπο του ατυχήματος (σε φορητή μορφή) και η οποία έχει την ικανότητα να φέρει το αιμοστατικό κερί σε κατάλληλη μορφή και να το εγχύει με ακρίβεια ακόμη και σε περιοχές που είναι δυσπρόσιτες.

Η ομάδα μάλιστα έλαβε μέρος στον 3ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα καινοτομεί» με το σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού στην κατηγορία Καινοτομία (208 προτάσεις που αξιολογήθηκαν από 89 αξιολογητές). Η ερευνητική ομάδα των κ.κ. Γρηγοριάδη και Χολέβα κατέκτησε την 26η θέση σε 75 επιλαχόντες.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η εν λόγω εφεύρεση είναι ότι η αιμόσταση που επιτυγχάνει στις οστικές αιμορραγίες είναι αποτελεσματική και άμεση. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το κερί εφαρμόζεται στην αιμορραγούσα περιοχή σε ημίρρευστη μορφή λόγω της τήξης που επιτυγχάνεται εντός ενός κατάλληλα σχεδιασμένου θαλάμου προετοιμασίας.

Οι οστικές αιμορραγίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση της συσκευής αυτής αφορούν σε μεγάλο φάσμα της χειρουργικής: ορθοπαιδική, νευροχειρουργική, χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, αγγειοχειρουργική, ΩΡΛ και καρδιοχειρουργική.

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου