ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα βήμα πιο κοντά σε μία εξέταση για τον καρκίνο του παγκρέατος

ένα-βήμα-πιο-κοντά-σε-μία-εξέταση-για-το-451749

Κοντά σε μία αιματολογική εξέταση για τον καρκίνο του παγκρέατος, μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, πιστεύουν ότι βρίσκονται επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η εξέταση βασίζεται στην ανάλυση μικροσκοπικών σφαιριδίων λίπους που «αποκολλώνται» από τους καρκινικούς όγκους, και οι πρώτες δοκιμές της έδειξαν πως έχει ποσοστό ακριβείας 100%.

Αν και το εύρημα αυτό είναι σαφέστατα εντυπωσιακό, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αρχίσει η ευρεία εφαρμογή της μεθόδου, έσπευσαν να διευκρινίσουν οι ερευνητές.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πολύ δύσκολος στην αντιμετώπισή του, κυρίως διότι στα αρχικά του στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι συνήθως γίνεται αντιληπτός όταν έχει εξαπλωθεί στο σώμα.

Την κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος (τσεκ απ) αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σχετική εξέταση.

Το κενό αυτό θα μπορούσε να καλύψει η νέα μέθοδος, τα πρώτα αποτελέσματα από την δοκιμή της οποίας σε ανθρώπους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, ένα τείχος λίπους οριοθετεί κάθε κύτταρο του σώματος. Το τείχος αυτό αποτελείται από μικροσκοπικά σφαιρίδια λίπους, που αποκαλούνται κυστίδια ή εξωσώματα, και τα οποία μπορεί να απελευθερωθούν για να αποθηκεύσουν και να μεταφέρουν το περιεχόμενό τους σε όλο το σώμα.

Οι επιστήμονες του M.D. Anderson αναζήτησαν τις μοναδικές «υπογραφές» του καρκίνου σε αυτά τα σφαιρίδια και διαπίστωσαν ότι μία πρωτεΐνη που λέγεται πρωτεογλυκάνη γλυπικάνη-1 (GPC-1) υπάρχει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στους ανθρώπους με καρκίνο του παγκρέατος.

Στη συνέχεια, μέτρησαν την GPC-1 σε 270 εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι αναλόγως με τα επίπεδα μπορούσαν να ξεχωρίσουν με απόλυτη ακρίβεια ποιοι έπασχαν από καρκίνο του παγκρέατος, ποιοι από άλλους καρκίνους ή άλλο παγκρεατικό νόσημα, καθώς και ποιοι ήσαν υγιείς.

«Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση και απομόνωση των εξωσωμάτων του καρκίνου αποτελεί αληθινό επίτευγμα και είναι πιθανό να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς μας», δήλωσε ο δρ Ραγκού Καλούρι, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Και πρόσθεσε πως η ανάγκη για ένα τέτοιου είδους τεστ «είναι τεράστια» και το συγκεκριμένο «δεν απέχει πολύ» από την καθημερινή κλινική πρακτική.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τώρα τις μελέτες τους για να εξακριβώσουν σε ποιο στάδιο πρέπει να είναι ο καρκίνος του παγκρέατος για να είναι ανιχνεύσιμος με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου