ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι σχέση έχει η σελήνη με την περίοδο μιας γυναίκας;

τι-σχέση-έχει-η-σελήνη-με-την-περίοδο-μι-510852

Μελέτη βρήκε ότι η περίοδος των γυναικών συγχρονίζεται με τις φάσεις της σελήνης. Ένα συμπέρασμα που προέκυψε με δεδομένο ότι σε όλο τον κόσμο, ο κύκλος μίας γυναίκας είναι πιθανότερο ν΄ αρχίσει όταν έχει πανσέληνο και ο ουρανός είναι πιο φωτεινός. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι μία γυναίκα είναι στο peak της γονιμότητάς της με τη νέα σελήνη, όταν το φεγγάρι είναι σχεδόν ορατό. Γιατί το φως επηρεάζει την παραγωγή μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη ρύθμιση του μηνιαίου κύκλου μιας γυναίκας.

Ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας Philip Chenette ανέλυσε ανώνυμα τα δεδομένα μίας εφαρμογής που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να παρακολουθούν τον μηνιαίο τους κύκλο.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από 8.000 γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, βρήκε έναν ξεκάθαρο συσχετισμό μεταξύ του μηνιαίου τους κύκλου και των φάσεων της σελήνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η περίοδος των περισσότερων γυναικών ξεκινάει το διάστημα 11 μέρες πριν την πανσέληνο και 2 μέρες μετά.

Επίσης, η περίοδος του 1/5 των γυναικών ξεκινάει τη μέρα που έχει πανσέληνο ή δύο μέρες πριν ή δύο μέρες μετά, όπως ειπώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την αναπαραγωγική ιατρική που διεξήχθη στη Χονολουλού.

Ο Δρ. Chenette ανέφερε ότι την περιέργειά του κέντρισε το γεγονός ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος των περισσότερων γυναικών διαρκεί 4 εβδομάδες, δηλαδή σχεδόν το χρόνο μεταξύ δύο πανσελήνων. «Είναι πραγματικά περίεργο που ο κύκλος της περιόδου μίας γυναίκας είναι κάθε 28 μέρες. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποια ιατρική τεκμηρίωση για το συγκεκριμένο θέμα. Και απ’ ότι φαίνεται, αυτό ενδεχομένως συνδέεται με την εξέλιξη του ανθρώπου και το γεγονός ότι παλιά οι άνθρωποι ζούσαν σε εξωτερικούς χώρους και για χιλιάδες χρόνια ήταν εκτεθειμένοι στους σεληνιακούς κύκλους. Είναι ένα συναρπαστικό φαινόμενο!» επεσήμανε ο Δρ. Chenette. Ο ίδιος, από το Κέντρο Γονιμότητας του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι το φως του φεγγαριού ρυθμίζει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνη, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει την περίοδο μίας γυναίκας.

Ο καθηγητής Charles Kingsland, από το Κέντρο Γονιμότητας του Νοσοκομείου Γυναικών της Λίβερπουλ, δήλωσε ότι η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο σκοτάδι.

Αν η περίοδος μιας γυναίκας ξεκινά με την πανσέληνο, σημαίνει ότι θα είναι γόνιμη 15 μέρες νωρίτερα, όταν ο ουρανός είναι σκοτεινός. Η έλλειψη του φωτός είχε προστατέψει ερωτευμένα ζευγάρια-ανθρώπους των σπηλαίων από πεινασμένα αρπακτικά.

Ο Δρ. Chenette πρόσθεσε ότι το φεγγάρι μπορεί να επηρεάζει και με άλλους τρόπους το σώμα και το μυαλό. Όπως είπε, υπάρχουν άνθρωποι στην εντατική, γιατροί και νοσοκόμοι που πάντα αισθάνονται ανήσυχοι τις νύχτες που έχει πανσέληνο.

Αλλά κάποιοι είναι πιο δύσπιστοι. Ο Simon Wood, ένας σύμβουλος γυναικολόγος στο Νοσοκομείο του Τσέστερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ωορρηξίας και του φεγγαριού.
Η καθηγήτρια Sheena Lewis από το Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ είπε: «Η μόνη σχέση που έχουν η περίοδος και η πανσέληνος είναι ότι και τα δύο συμβαίνουν μια φορά το μήνα».

govastileto.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου