ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση πέους

πραγματοποιήθηκε-η-πρώτη-μεταμόσχευ-513749

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους αναφέρθηκε πρόσφατα από μια χειρουργική ομάδα στη Νότιο Αφρική.

Ο 21χρονός παραλήπτης, τα στοιχεία του οποίου προφυλάσσονται, έχασε το πέος του σε μια προβληματική και κακότεχνα εκτελεσμένη περιτομή.

Οι ιατροί στο Cape Town, όπου έγινε η μεταμόσχευση, είπαν ότι η εγχείριση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και ο ασθενής χαρούμενος και υγιής. Η ομάδα επίσης ανέφερε ότι υπήρχε εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο η μεταμόσχευση πέους ήταν ηθική από τη στιγμή που δεν έσωζε τη ζωή του παραλήπτη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση της μεταμόσχευσης καρδιάς.

Η μεταμόσχευση πέους είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν. Σε μια από τις απόπειρες, η οποία διεξήχθη στην Κίνα, το χειρουργείο πήγε καλά, αλλά ο ασθενής απέρριψε σε δεύτερο χρόνο το πέος.

Ο ασθενής του Cape Town ήταν μόλις 18 ετών και ήδη σεξουαλικά ενεργός όταν υποβλήθηκε στην καταστροφική για αυτόν περιτομή. Σε κάποιες περιοχές της Νοτίου Αφρικής η περιτομή συνιστά μια πρακτική ενηλικίωσης των αγοριών . Το αποτέλεσμα όμως στην εν λόγω περίπτωση ήταν ο 18χρονος να έχει μετά την περιτομή μόλις 1 εκατοστό πέους.

Δεκάδες, αν και σύμφωνα με κάποιους πρόκειται για εκατοντάδες, αγόρια παραμορφώνονται ή ακόμα και πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των παραδοσιακών τελετών ενηλικίωσης. Οι ιατροί μάλιστα λένε πως η Ν. Αφρική έχει μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες για μεταμοσχεύσεις πέους σε όλο τον κόσμο.
Η χειρουργική ομάδα προχώρησε σε μια επέμβαση διάρκειας 9 ωρών προκειμένω να προσκολλήσει το πέος του δωρητή. Ένας από τους χειρουργούς, ο οποίος συνήθως κάνει μεταμοσχεύσεις νεφρών, δήλωσε ότι η μεταμόσχευση πέους είναι πολύ πιο δύσκολη, γιατί τα αιμοφόρα αγγεία έχουν διάμετρο 1,5 mm ενώ αυτά των νεφρών έχουν 1mm.

Η ομάδα εφάρμοσε κάποιες από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στις πρώτες μεταμοσχεύσεις προσώπου, έτσι ώστε να συνδέσουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία με τα νεύρα.

Η επέμβαση έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Τρεις μήνες μετά, οι ιατροί υποστηρίζουν ότι η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχύτατη. Δεν έχει ανακτήσει βέβαια ολοκληρωτικά την αίσθηση, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δυο χρόνια γι αυτό. Είναι όμως ικανός να ουρήσει, να έχει στύση, να εκσπερματίσει και να έρθει σε οργασμό.

Η προετοιμασία που έκανε η χειρουργική ομάδα για την επέμβαση ήταν μεγάλη. Καταρχάς έπρεπε να σιγουρευτούν ότι ο ασθενής γνώριζε τους κινδύνους της λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για το υπόλοιπο της ζωής του. Οι ίδιοι γνώριζαν ότι κάποιοι ασθενείς αποτυγχάνουν να διαχειριστούν το ζήτημα της μεταμόσχευσης αν δεν μπορέσουν να αναγνωρίσουν το όργανο που μεταμοσχεύθηκε ως μέλος του σώματος τους. Από ψυχολογικής άποψης κάτι τέτοιο μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στο εγώ του ασθενούς.

Παράλληλα, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταφέρουν να πάρουν ηθική έγκριση. Μια από τις ανησυχίες ήταν ότι ενώ μια μεταμόσχευση καρδιάς εξισορροπούσε τους χειρουργικούς κινδύνους με το γεγονός του επαπειλούμενου θανάτου, στην περίπτωση της μεταμόσχευσης πέους κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

Η χειρουργική ομάδα από το Cape Town, όμως, επισημαίνει ότι πολλοί από τους νέους που έχουν καταλήξει με ένα πέος ακρωτηριασμένο, βιώνουν το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση από τις κοινωνίες τους, με αποτέλεσμα συχνά να καταλήγουν στην αυτοκτονία. Ακόμα όμως κι αν ο ακρωτηριασμένος άνδρας δεν αυτοκτονήσει, δε θα μπορέσει να απολαύσει και να χαρεί, όπως οι άλλοι, τη σεξουαλικότητα του και τη ζωή. Από αυτή τη σκοπιά η μεταμόσχευση πέους μπορεί να μη σώζει τη ζωή όπως η μεταμόσχευση καρδιάς, μπορεί όμως να βοηθήσει αυτούς τους νέους άτυχους άνδρες να ξανακερδίσουν τη ζωή τους.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να πραγματοποιηθούν κι άλλες μεταμοσχεύσεις σε νέους ασθενείς.

Πηγή : bbc.
www.andrologia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου