Επιστήμονες δημιουργούν τον πιο λεπτομερή χάρτη του σύμπαντος

Τελευταία ενημέρωση: 2015-04-29, 11:23:03
Επιστήμονες δημιουργούν τον πιο λεπτομερή χάρτη του σύμπαντος

«Είμαστε κοντά στην κατανόηση της κατανομής της ύλης καθώς και της συμπεριφοράς της σκοτεινής ύλης»

Σημαντική αναμένεται να είναι η βοήθεια που θα προσφέρει στους επιστήμονες ο χάρτης που δημιούργησαν αστροφυσικοί από το πανεπιστήμιο του Βατερλό στον Καναδά και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών όσον αφορά στην κατανόηση της κατανομής της ύλης στο διάστημα, αλλά και της συμπεριφοράς της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης.

Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί στον τρισδιάστατο αυτό νέο χάρτη απεικονίζονται με τη μεγαλύτερη έως σήμερα ευκρίνεια οι θέσεις των γαλαξιών στη «γειτονιά» μας στο σύμπαν, σε μία απόσταση μέχρι και 1 δισεκατομμύριο έτη φωτός από τη Γη.

Στην ερευνητική δουλειά των αστρονόμων, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society», ενός από τα εγκυρότερα διεθνώς επιστημονικά περιοδικά αστρονομίας και αστροφυσικής, τα σχήματα που είναι χρωματισμένα με λευκό και ανοικτό γαλάζιο αντιπροσωπεύουν περιοχές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις γαλαξιών. Η κόκκινη περιοχή είναι το υπερσμήνος Shapley, η μεγαλύτερη συγκέντρωση γαλαξιών στο κοντινό μας σύμπαν. Οι ανεξερεύνητες περιοχές αποδίδονται με πιο σκούρο μπλε χρώμα.

Στον χάρτη αυτό, όπως δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Βατερλό, Μάικ Χάντσον, κι ένας από τους δημιουργούς του χάρτη στο δελτίο τύπου του πανεπιστημίου «η κατανομή των γαλαξιών δεν είναι ομοιόμορφη και δεν ακολουθεί κάποιο μοτίβο. Κάτι που περιμέναμε, από τη στιγμή που αυτές οι δομές μεγάλης κλίμακας προέκυψαν από κβαντικές διακυμάνσεις στο πρώιμο σύμπαν.

Γνωρίζοντας τη θέση και την κίνηση της ύλης στο αχανές διάστημα, οι αστροφυσικοί απέκτησαν ένα σημαντικό εργαλείο για να προβλέψουν την εξέλιξη της συμπαντικής διαστολής, καθώς και για το πού υπάρχει σκοτεινή ύλη και με ποιον τρόπο δρα.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των επιστημόνων, οι γαλαξίες κινούνται με διαφορετική ταχύτητα, λόγω των βαρυτικών επιδράσεων των κοσμικών δομών στην ταχύτητα της συμπαντικής διαστολής. Η διαταραχή αυτή ονομάζεται σχετική ταχύτητα, έχοντας ως συνέπεια ο γειτονικός μας γαλαξίας της Ανδρομέδας να διανύει 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Η ειδοποιός διαφορά με παλαιότερες προσπάθειες έγκειται στο γεγονός πως τη στιγμή που παλιότερα μοντέλα δεν λάμβαναν πλήρως υπόψη τους αυτό το φαινόμενο, η επιστημονική ομάδα που δημιούργησε τον χάρτη ήθελε να ανακαλύψει ποιες δομές είναι υπεύθυνες για τις σχετικές ταχύτητες. Αυτές οι διαταραχές είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τον προσδιορισμό της κατανομής τόσο της συμβατικής όσο και της σκοτεινής ύλης σε μεγάλες κλίμακες.

Αν και η σκοτεινή ύλη αντιπροσωπεύει το 84,5% της συνολικής ύλης του σύμπαντος, όσον αφορά τις ιδιότητές της, το μόνο που γνωρίζουν με βεβαιότητα οι επιστήμονες είναι πως δεν ανακλά ούτε απορροφά ακτινοβολία, με συνέπεια να μην μπορούν να την ανιχνεύσουν ή να τη μετρήσουν.

Η ύπαρξη και ο τρόπος δράσης της προκύπτει μόνο από τον τρόπο που με τη βαρύτητά της επιδρά στη συμβατική ύλη και το φως. «Η καλύτερη κατανόηση της σκοτεινής ύλης έχει κεντρικό ρόλο στην κατανόηση της διαδικασίας σχηματισμού των γαλαξιών και των δομών στις οποίες αυτοί ανήκουν, όπως τα σμήνη και τα υπερσμήνη», υπογραμμίζει ο Χάντσον.

Στα μελλοντικά τους σχέδια, σε συνεργασία με ερευνητές από την Αυστραλία, οι επιστήμονες αποβλέπουν σε μια ακόμα καλύτερη απεικόνιση με την αναλυτικότερη αξιοποίηση των στοιχείων για τις σχετικές κινήσεις των γαλαξιών.

newsbeast.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
4
=