ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θεραπεία για εν δυνάμει βιαστές

θεραπεία-για-εν-δυνάμει-βιαστές-643329

Ένας Γερμανός ψυχολόγος προτίθεται να ιδρύσει ένα κέντρο θεραπείας ανδρών οι οποίοι έχουν ‘προδιάθεση’ να γίνουν βιαστές. Στόχος η πρόληψη αξιόποινων πράξεων και η βοήθεια εν δυνάμει δραστών.

Πόνος, θλίψη, ντροπή είναι κάποια από τα συναισθήματα από τα οποία υποφέρουν τα θύματα βιασμών συχνά σε ολόκληρη τη ζωή τους. 7.408 γυναίκες στην Γερμανία κατήγγειλαν το 2013 τον βιασμό τους. Οι ανεξιχνίαστες περιπτώσεις όμως είναι πολύ παραπάνω.

Ο ψυχολόγος Ούβε Χάρτμαν πιστεύει ότι μπορούν να αποφευχθούν τέτοιες εγκληματικές ενέργειες εάν οι δράστες φροντίσουν από νωρίς να κάνουν θεραπεία. Στόχος του είναι να ιδρύσει ένα εξωτερικό ιατρείο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στο Ανόβερο. «Οι βίαιες επιθέσεις σχετίζονται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση και την σεξουαλικότητα του δράστη» δηλώνει ο Γερμανός επιστήμονας. «Κάθε αξιόποινη πράξη που μπορούμε να εμποδίσουμε είναι θετικό». Ο Ούβε Χάρτμαν αναζητά καταρχάς χορηγούς οι οποίοι θα του δώσουν τα χρήματα ώστε να ανοίξει το εξωτερικό ιατρείο.

Η χρηματοδότηση όμως δεν είναι απλή υπόθεση. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες γύρω από τους βιαστές. Στο επίκεντρο βρίσκονταν κυρίως τα θύματα. Ο Ούβε Χάρτμαν λέει σχετικά : «Δεν είμαι σίγουρα κάποιος που λέει, ότι πρόκειται για καημένα παιδιά που πρέπει να τους δείξουμε κατανόηση» τονίζει μιλώντας στην Deutsche Welle.

Βοήθεια για εν δυνάμει δράστες

Θύμα βιασμού

Για τον Γερμανό επιστήμονα το θέμα δεν είναι ηθικό αλλά αν μπορεί να προσφέρει εγκαίρως βοήθεια στους δράστες ώστε να αποφευχθούν και άλλα θύματα. Οι δράστες υποφέρουν από φαντασιώσεις που έχουν έντονο το στοιχείο της βίας. «Δεν επιλέγουμε τις φαντασιώσεις που έχουμε, αυτή είναι η άποψή μου.

Η σεξουαλικότητα αναπτύσσεται διαφορετικά. Εάν κάποιος μπορεί να παρέμβει και να ‘διορθώσει’ αυτές τις φαντασιώσεις σε σχέση για παράδειγμα με έναν παιδόφιλο δεν το γνωρίζω. Αλλά σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον μια επιστημονική έρευνα πάνω στο θέμα».

Η σύγκριση με τους παιδόφιλους δεν είναι τυχαία. Ο Ούβε Χάρτμαν διευθύνει εδώ και τρία χρόνια ένα κέντρο στο Ανόβερο το οποίο ασχολείται με παιδόφιλους οι οποίοι μπορούν να απευθυνθούν ανώνυμα στο κέντρο και να μπουν σε πρόγραμμα θεραπείας. Το σχετικό πρόγραμμα λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρη την Γερμανία και διαπιστώθηκε ότι το 80% των ανδρών που έκαναν μια τέτοια θεραπεία δεν κακοποίησαν πλέον παιδιά.

«Στους παιδόφιλους λέμε με σαφήνεια ότι δεν θα μπορείς πλέον στο μέλλον να ζεις έτσι την σεξουαλική σου ζωή. Με τους βιαστές δεν είναι έτσι, μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή, μιας και ενδιαφέρονται για ενήλικες γυναίκες».

Ο Ούβε Χάρτμαν θα ήθελε να ερευνήσει εάν αυτή η διαπίστωση μπορεί και κατά πόσο να βοηθήσει θεραπευτικά. Ο Γερμανός επιστήμονας διοργανώνει τόσο ατομικές συνεδρίες όσο και θεραπευτικές ομάδες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου