ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Curiosity μπορεί να βάζει τρικλοποδιές στην αναζήτηση ζωής στον Άρη

το-curiosity-μπορεί-να-βάζει-τρικλοποδιές-στη-648894

Το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιχειρεί να πετύχει ενδέχεται να προκαλεί το μη επανδρωμένο ρομπότ-εργαστήριο της NASA, Curiosity, το οποίο διεξάγει αναλύσεις και πειράματα στον πλανήτη Άρη αναζητώντας, μεταξύ άλλων, ενδείξεις ύπαρξης ζωής.

Βρετανοί επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θεωρούν ως υψηλή την πιθανότητα το Curiosity να καταστρέφει οργανικές ενώσεις που ενδεχομένως περιέχονται στα πετρώματα που αναλύει εξαιτίας του τρόπου που τις επεξεργάζεται.

Πιο συγκεκριμένα, στα πετρώματα του Κόκκινου Πλανήτη υπάρχει το ορυκτό ιαροσίτης, το οποίο όταν θερμαίνεται -διαδικασία που εφαρμόζεται για την ανάλυση των δειγμάτων- διασπά τα οργανικά μόρια που μπορεί να προδίδουν την ύπαρξη ζωής.

Οι βρετανοί ερευνητές έκαναν μια προσομοίωση των διαδικασιών χημικών αναλύσεων που λαμβάνουν χώρα στη διαστημοσυσκευή. Αναλυτικότερα, θέρμαναν πετρώματα πλούσια σε ιαροσίτη και οργανικές ενώσεις από τους 400 έως τους 1000 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας τη θερμοκρασία ανά 100 βαθμούς Κελσίου κάθε φορά, ώστε να προσδιορίσουν τη χημική σύσταση των προϊόντων που παράγονταν.

Όπως ανέφερε στο New Scientist ο Τζέιμς Λιούις από το Imperial College “σε καμία περίπτωση δεν ανιχνεύθηκαν τα οργανικά μόρια που γνωρίζαμε πως υπήρχαν στα πετρώματα”.

Αντιθέτως, οι χημικές ενώσεις που παράγονταν ήταν αυτές που αναμένονταν στην περίπτωση που ο ιεροσίτης αντιδρά με τα οργανικά μόρια, και τα διασπά σε απλούστερες ανθρακικές ενώσεις. «Αν τα πειράματα του Curiosity γίνονται σε παρόμοιες συνθήκες στον Άρη, σε μείγματα ιεροσίτη και οργανικών μορίων, τότε το ρομπότ δεν μπορεί να ανιχνεύσει τα οργανικά μόρια», προσθέτει.

Αυτό συμβαίνει διότι ο ιαροσίτης απελευθερώνει οξυγόνο όταν θερμαίνεται. Το πρόβλημα είναι ότι το εν λόγω ορυκτό έχει κατά καιρούς εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη και υπάρχει και στις παρυφές του όρους Σαρπ όπου επιχειρεί το Curiosity.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η παρουσία του ορυκτού ουσιαστικά αχρηστεύει τις αναλύσεις διότι ορισμένες παραλλαγές του διασπώνται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτές που αναπτύσσονται κατά τις αναλύσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες πρέπει να λαμβάνουν προς ανάλυση τα σωστά δείγματα ή να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους ερμηνείας των αποτελεσμάτων ώστε, από τα προϊόντα της διάσπασης, να μπορεί να εκτιμηθεί κατά πόσο υπήρχαν ή όχι οργανικές ενώσεις στο δείγμα, πριν αυτό υποβληθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα ευρήματα της έρευνας αναμένεται να ληφθούν υπόψη και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) που το 2018 θα στείλει στον πλανήτη Άρη τη διαστημοσυσκευή ExoMars με σκοπό αντίστοιχο του Curiosity, να αναζητήσει ζωή.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου