ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι δεινόσαυροι έτρωγαν τον πρόδρομο του… LSD

οι-δεινόσαυροι-έτρωγαν-τον-πρόδρομο-τ-667303

Ψυχεδελικά «μανιτάρια» ενδεχομένως να κατανάλωναν οι δεινόσαυροι πριν από εκατό εκατομμύρια χρόνια. Αυτό, τουλάχιστον, υποδεικνύει η ανακάλυψη ενός μύκητα ηλικίας εκατό εκατομμυρίων ετών, ο οποίος ήταν δηλητηριώδης και είχε ψυχοτρόπο δράση. Ο μύκητας εργκότ, ο οποίος μεγάλωνε πάνω στα χόρτα, διατηρήθηκε μέσα σε κεχριμπάρι στη Μιανμάρ. Ετσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προϊστορικά ζώα, κατά πάσα πιθανότητα, κατάπιναν τον μύκητα καθώς έτρωγαν την τροφή τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Paleodiversity«, ενώ την ομάδα που έκανε τη σημαντική ανακάλυψη συντόνισε ο καθηγητής Ζωολογίας Τζ. Ποϊνάρ του πολιτειακού πανεπιστημίου του Ορεγκον.

Ο Ποϊνάρ επισήμανε ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι ο μύκητας υπήρχε στον «Παλαιό Κόσμο» πριν από εκατό εκατομμύρια χρόνια. Φαίνεται ότι το εργκότ καταναλωνόταν πάντοτε τόσο από ανθρώπους όσο και από τα ζώα.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, που μας βοηθάει να κατανοήσουμε το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης αυτών των φυτών που σήμερα αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας του αραποσίτου, του ρυζιού και του σταριού. Ομως, την ίδια στιγμή μάς δείχνει ότι αυτός ο παρασιτικός μύκητας πρέπει να υπάρχει στη Γη πάρα πολλά χρόνια, όσα και τα χόρτα, ενώ λειτουργεί ως τοξίνη αλλά και ως φυσικό παραισθησιογόνο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δεινόσαυροι έτρωγαν αυτούς τους παρασιτικούς οργανισμούς, αλλά βέβαια δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η επίδραση στον οργανισμό τους».

Το εργκότ είναι το πρόδρομο του LSD και, σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι άνθρωποι που τρώνε κατά λάθος σπόρους ή σιτηρά που περιέχουν τον μύκητα πολύ συχνά εμφανίζουν συμπτώματα όπως μανία, ψυχωσικό σύνδρομο, παραισθήσεις ή και σπασμούς. Το εργκότ προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί ακόμα και γάγγραινα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου