Η ESA εγκαταλείπει την έρευνα για το αγνοούμενο ρομπότ Philae στον κομήτη

Τελευταία ενημέρωση: 2015-02-04, 18:48:08
Η ESA εγκαταλείπει την έρευνα για το αγνοούμενο ρομπότ Philae στον κομήτη

Η ESA εγκαταλείπει την έρευνα για το αγνοούμενο ρομπότ Philae στον κομήτη

Οι υπεύθυνοι της αποστολής Rosetta αποφάσισαν τελικά να μην στείλουν το σκάφος σε μια επιχείρηση αναζήτησης του ρομπότ Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67P -ο ελιγμός θα θυσίαζε κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις.

Το Philae απελευθερώθηκε από το Rosetta και προσεδαφίστηκε σε άγνωστη τοποθεσία του κομήτη στις 12 Νοεμβρίου. Το μόνο που γνωρίζει η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA είναι ότι το ρομπότ πρέπει να βρίσκεται στη σκιά και δεν μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία του με τους ηλιακούς συλλέκτες.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής υπολογίζουν ότι το Philae πρέπει να βρίσκεται σε μια μακρόστενη περιοχή διαστάσεων 30 επί 350 μέτρα. Μέχρι τώρα, όμως, το ρομπότ δεν έχει εντοπιστεί σε εικόνες υψηλής ανάλυσης που τράβηξε το Rosetta από απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA εξέταζε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει έρευνα για το ρομπότ στις 14 Φεβρουαρίου, όταν το Rosetta θα πετάξει μόλις 6 χιλιόμετρα πάνω από τον 67P.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το σκάφος θα πετάξει ανάμεσα στον κομήτη και τον Ήλιο και θα μπορέσει έτσι να φωτογραφήσει την επιφάνεια του 67P χωρίς σκιές, κάτι που θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την επιφάνειά του.

Αν η ESA αποφάσιζε τελικά να τροποποιήσει την αποστολή, το Rosetta θα έπρεπε να περάσει πάνω από τη σκιασμένη περιοχή όπου πιστεύεται ότι κρύβεται το Philae. Η τροποποίηση των ελιγμών θα απαιτούσε ωστόσο περίπλοκους, κοπιαστικούς υπολογισμούς, και δεν θα εγγυούνταν την επιτυχία.

Ο εντοπισμός του ρομπότ θα επέτρεπε στους επιστήμονες να αξιοποιήσουν τα δεδομένα του πειράματος Consert, το οποίο έστειλε ραδιοκύματα να περάσουν μέσα από τον κομήτη και στη συνέχεια να φτάσουν στο Rosetta. Το πείραμα, το οποίο θα μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το εσωτερικό του 67P, δεν μπορεί να δώσει λεπτομερή στοιχεία αν δεν είναι γνωστή η θέση του ρομπότ.

Επιπλέον, ο εντοπισμός του ρομπότ θα βοηθούσε τους επιστήμονες να εκτιμήσουν αν και πότε θα βρεθεί στη λιακάδα το Philae, ώστε να ξυπνήσει μόνο του από τη νάρκη.

Το κοντινό πέρασμα στις 14 Φεβρουαρίου είναι μοναδική ευκαιρία, δεδομένου ότι ο κομήτης πλησιάζει πλέον στον Ήλιο και θερμαίνεται, οπότε εκτοξεύει στο διάστημα όλο και περισσότερο αέριο.

Το Rosetta κινδυνεύει από αυτούς τους πίδακες και δεν θα ξαναπλησιάσει τον κομήτη σε μικρή απόσταση μέχρι το 2016, όταν ο 67P θα έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τον Ήλιο.

Το ρομπότ ίσως ξυπνήσει από μόνο του κάποια στιγμή από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να βρεθεί στη λιακάδα για να φορτίσει τη μπαταρία του.

tanea.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=