ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχισε την αναζήτηση ο νέος «κυνηγός» εξωπλανητών

αρχισε-την-αναζήτηση-ο-νέος-κυνηγός-730174

Την έναρξη λειτουργίας του νέου ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου NGTS (Next-Generation Transit Survey), που είναι εγκατεστημένο στη Χιλή και θα εστιάσει την έρευνά του στην αναζήτηση εξωπλανητών, ιδίως όσων μοιάζουν με τη Γη, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο.

Το NGTS που βρίσκεται στο Παρανάλ της νότιας Χιλής θα καλύψει το κενό του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler που τέθηκε δεκτός λειτουργίας το 2013.

Οπως αναφέρεται το NGTS θα δώσει έμφαση στην εύρεση πλανητών με διάμετρο δύο έως οκτώ φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης (οι λεγόμενες σούπερ-Γαίες).

Το NGTS βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στο Παρανάλ και αποτελείται από μια διάταξη 12 μικρών τηλεσκοπίων, το καθένα διαμέτρου 20 εκατοστών, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από βρετανικά και ελβετικά πανεπιστήμια, καθώς και από τη Γερμανική Διαστημική Υπηρεσία.

Αν και το NGTS δεν ανήκει οργανικά στο ESO, οποιαδήποτε ανακάλυψη κάνει, θα επιβεβαιώνεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου, όπως το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) και το υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT).

tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου