ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αντιοξειδωτικά: Προάγουν τη μακροζωία ή μήπως όχι;

αντιοξειδωτικά-προάγουν-τη-μακροζωί-735023

Τα άτομα που καταναλώνουν πολλά αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής τους ή συμπληρωμάτων, τελικά, δεν ζουν περισσότερα χρόνια από εκείνους που κάνουν απλώς ποιοτική διατροφή αποφαίνεται μεγάλη αμερικανική μελέτη.

Τα αντιοξειδωτικά, περιλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε, είναι άφθονα στα λαχανικά και τα φρούτα, και έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν τα κύτταρα και το DNA από βλάβες. Δεν είναι λίγες λοιπόν οι έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, της καρδιακής νόσου και της άνοιας.

Ωστόσο, η Δρ Αννλια Παγκανίνι-Χιλ, από την Κλινική για την Έρευνα της Γήρανσης και την Επιμόρφωση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ιρβάιν, εξηγεί ότι μέχρι σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστο, αν η θετική επίδραση αποδίδεται στα ίδια τα αντιοξειδωτικά ή σε άλλα συστατικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Οι περισσότερες διπλές-τυφλές μελέτες, δηλαδή το κορυφαίο εργαλείο επιστημονικής τεκμηρίωσης, έχουν αποτύχει να εντοπίσουν ότι τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών προλαμβάνουν τη νοσηρότητα», σημειώνει.

Η Δρ Παγκανίνι-Χιλ και οι συνεργάτες της λοιπόν, θέλησαν να δώσουν μια οριστική απάντηση στο ζήτημα. Μέσω ερωτηματολογίων που απέστειλαν ταχυδρομικώς από το 1980 σε σχεδόν 14.000 ηλικιωμένους κατοίκους της κοινότητας Leisure World Laguna Hills, συγκέντρωσαν στοιχεία για 56 τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων πλούσιες σε βιταμίνη Α και C, καθώς και αν έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής.

Τα δύο τρίτα της αρχικής ομάδας έπαιρνε συμπληρώματα βιταμινών, κυρίως C.

Γενικά, το διαιτολόγιο των συμμετεχόντων από μόνο του ήταν ικανό να πληροί τις ελάχιστες διατροφικές συστάσεις ως προς την λήψη βιταμινών.

Κατά τη διάρκεια των 32 ετών που διήρκεσε η συγκέντρωση των στοιχείων, απεβίωσαν συνολικά 13.104 άτομα.

Όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καφεΐνη, η γυμναστική, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η υπέρταση, η στηθάγχη, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο καρκίνος, διαπίστωσαν ότι δεν προέκυπτε καμιά σχέση μεταξύ της ποσότητας της βιταμίνης Α ή της C στην διατροφή ή των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και του κινδύνου θανάτου.

«Στον γενικό πληθυσμό, οι υγιεινές συνήθειες συχνά συνυπάρχουν. Για παράδειγμα, αυτοί που παίρνουν βιταμίνες, συνήθως κάνουν και γυμναστική ή απέχουν από το κάπνισμα ή δεν είναι παχύσαρκοι. Άρα, οι συνύπαρξη αυτών των παραγόντων εξηγεί την παρατηρούμενη σχέση μεταξύ μακροζωίας και βιταμινούχων συμπληρωμάτων», εξηγεί η Δρ Παγκανίνι-Χιλ.

Απ’ την άλλη, άτομα με ανθυγιεινές συνήθειες είναι πιθανότερο επίσης να παίρνουν συμπληρώματα.

Για παράδειγμα, από τη μελέτη προέκυψε ότι οι άνδρες που ήταν ενεργοί καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παίρνουν βιταμίνη C, συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Το ίδιο ίσχυε και για την βιταμίνη Α, αλλά και την C και Α στις γυναίκες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου