ΕΛΛΑΔΑ

Για τις 12 Δεκεμβρίου διεκόπη η δίκη του Μαντέλη για το «δώρο» από τη Siemens

για-τις-12-δεκεμβρίου-διεκόπη-η-δίκη-του-569465

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, προκειμένου να δικαστούν για την υπόθεση του χρηματικού ποσού που ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων φέρεται να έλαβε από τη μητρική Siemens το 1998 και το 2000.

Τελικά, όμως, η δίκη διεκόπη εκ νέου για τις 12 Δεκεμβρίου, μετά από αίτημα των δικηγόρων των κατηγορουμένων επειδή είχαν άλλες υποθέσεις. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη φορά που η δίκη διεκόπη με την πρώτη φορά να γίνεται αυτό λόγω της αποχής των δικηγόρων που είχε εξαγγελθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιματηρό περιστατικό με το μαχαίρωμα δικαστικής υπαλλήλου, έξω από γραφείο ανακρίτριας στην Ευελπίδων.

Τότε οι δικηγόροι των κατηγορουμένων είχαν ζητήσει από το δικαστήριο την αναβολή της, πλην όμως ο εισαγγελέας της έδρας κ. Παν. Παναγιωτόπουλος (εισαγγελέας και στη δίκη για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου) ζήτησε τη διακοπή και όχι την αναβολή της δίκης για λόγους, όπως είπε, δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την άμεση δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης.

Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη -ο οποίος από την αρχή υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσό ήταν προεκλογική χορηγία και όχι αντάλλαγμα- κάθονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση του πρώην υπουργού διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, λόγω κινδύνου παραγραφής, έπειτα από σχετικό αίτημα των εφετών ειδικών ανακριτών, που χειρίζονται συνολικά την υπόθεση των αποκαλούμενων «μαύρων ταμείων» της Siemens.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου