ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με την τρόικα

συνάντηση-μέρκελ-σαμαρά-με-ανοιχτή-τη-573349
Με το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κρίσιμη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή στη 1 μετά το μεσημέρι στο Βερολίνο.
Η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τη γερμανίδα καγκελάριο την παραμονή της συνάντησης, χωρίς πάντως να καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες, στο μέτρο που η διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει ανοιχτή και το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναμειχθεί.

Μιλώντας την Πέμπτη στο οικονομικό συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, όπου πρόκειται να μιλήσει και ο Αντώνης Σαμαράς, η καγκελάριος χαρακτήρισε «απολύτως άξιες θαυμασμού» τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας: «Πολλοί στην τρόικα δεν το περίμεναν, αλλά [η Αθήνα] το πέτυχε και για αυτό έχω τεράστιο σεβασμό».

Η γερμανική πλευρά πάντως έχει φροντίσει να μην καλλιεργούνται «λανθασμένες προσδοκίες» ως προς τι μπορεί να περιμένει η Αθήνα από τη συνάντηση. Δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Ανγκελα Μέρκελ από τον έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να αναμιχθεί στην διένεξη που υπάρχει στο πλαίσιο του εν εξελίξει ελέγχου για τους μεταρρυθμιστικούς όρους», επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εν όψει της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά και κάνει λόγο για «διαμάχη της Ελλάδας με την τρόικα», η οποία «σκιάζει την επίσκεψη στην Μέρκελ».

Από την ελληνική πλευρά αξιολογούνται άλλωστε και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αποτυπώνουν το ψυχρό κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες. «Η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας την ανάγκη «νέων θυσιών από τους Έλληνες».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει στην καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και για νέους φόρους στην Ελλάδα, όχι μόνο γιατί δεν το αντέχουν οι Έλληνες, αλλά και γιατί αν υπάρξουν και άλλα υφεσιακά μέτρα, θα ανακοπεί η διαφαινόμενη ανάκαμψη και η επιτυχία του προγράμματος θα τεθεί σε κίνδυνο.

«Η απάντηση της Μέρκελ είναι προβλέψιμη: θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και μετά θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Αθήνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις», αναφέρει η Handelsblatt.

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι «στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός από τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες με την τρόικα» και αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση «συνεχίζει να αποδίδει το φταίξιμο στην κυβέρνηση της Αθήνας και όχι στους ελεγκτές». Στο ίδιο άρθρο υπενθυμίζεται επίσης το γεγονός ότι «ήδη στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου η κυρία Μέρκελ είχε θέσει γρήγορα τέρμα σε μία συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, παραπέμποντάς τον στην τρόικα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου