ΕΛΛΑΔΑ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι ρυθμίσεις στις αμυντικές βιομηχανίες

με-πράξη-νομοθετικού-περιεχομένου-οι-597570

Όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκε Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, από την οποία προέκυψε ότι την ερχόμενη Τετάρτη εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Άμυνας «Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε επι τάπητος και στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η τρόικα προτείνει «λουκέτο» ή περαιτέρω συρρίκνωση για τα ΕΑΣ

«Συρρικνώστε τα ή κλείστε τα» είναι η απάντηση της τρόικας στην κυβέρνηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Στην απάντησή της, που έφτασε στα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών δύο εικοσιτετράωρα πριν από την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πειστεί από τα πρόσθετα στοιχεία που παρείχε η ελληνική πλευρά. Στο κείμενο της απάντησης που είδε η «Κ», η τρόικα λέει κατηγορηματικά ότι η νέα δομή που προτείνεται για τα ΕΑΣ δεν είναι βιώσιμη. Εκτιμά ότι τα ΕΑΣ θα εξακολουθήσουν να είναι ζημιογόνα καθώς τα έσοδά τους δεν θα είναι αντίστοιχα του μεγέθους και του κόστους λειτουργίας τους. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιμένει από την πλευρά της ότι τα ΕΑΣ μπορούν να λειτουργήσουν με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα διατηρώντας 2 μονάδες παραγωγής (στο Αίγιο και την Αττική) με 341 άτομα προσωπικό. Τα έσοδά τους θα προέρχονται από τις παραγγελίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, 15 εκατ. ευρώ ετησίως και από εξαγωγές, που υπολογίζονται σε 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτή την τελευταία εκτίμηση αμφισβητεί η τρόικα. «Είμαστε πεπεισμένοι, από αυτά που έχουμε δει, ότι το βιβλίο παραγγελιών από το εξωτερικό τους τελευταίους 12-18 μήνες αντανακλά την αδύναμη θέση των ΕΑΣ στις διεθνείς αγορές, ακόμη κι όταν διέθετε τα προϊόντα της σε σχετικά χαμηλές τιμές. Συνεπώς, υπάρχουν κίνδυνοι και κόστη για το ελληνικό Δημόσιο στην πρότασή σας, που δεν δικαιολογούνται από την άποψη της δημοσιονομικής προσαρμογής», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Επίσης, η τρόικα θεωρεί ότι με την προτεινόμενη λύση για τα ΕΑΣ δεν επιλύεται το πρόβλημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να διασπαστεί η εταιρεία σε πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα. Το πολιτικό τμήμα θα βάλει «λουκέτο», ενώ το στρατιωτικό θα διατηρηθεί με το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητο για την αμυντική θωράκιση της χώρας και συνεπώς δεν μπορούν οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτό να θεωρούνται παράνομες. Ωστόσο, η τρόικα – στην πραγματικότητα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- απαντά ότι για να απαλλαγούν από το βάρος των κρατικών ενισχύσεων τα ΕΑΣ, θα έπρεπε η Αθήνα να αποδείξει ότι και οι εξαγωγές που προβλέπονται στο business plan είναι αναγκαίες για τα αμυντικά συμφέροντα της χώρας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Ετσι, καταλήγει η τρόικα «σας καλούμε να εξετάσετε εναλλακτικά σχέδια, είτε στην κατεύθυνση περαιτέρω ουσιαστικής συρρίκνωσης, περιορίζοντας τη δραστηριότητα της εταιρείας σε ό,τι είναι αναγκαίο για τα αμυντικά συμφέροντα, είτε στην κατεύθυνση της ρευστοποίησης, όπου το υπουργείο Αμυνας μπορεί να αποκτήσει τα στοιχεία ενεργητικού και τις δραστηριότητες που είναι σχετικές με τις ανάγκες του και τις δεσμεύσεις του».

Τα σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ

Καλύτερη τύχη από αυτή της ΕΑΣ φαίνεται να έχει η ΛΑΡΚΟ. Η τρόικα φέρεται να έχει απορρίψει το σχέδιο των δύο παράλληλων διαγωνισμών, έναν για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αϊ Γιάννη και έναν για τα δύο ιδιωτικά μεταλλεία και να συζητάει ξανά με την ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο της ενιαίας πώλησης που είναι και αυτό που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα δεν απέκλεισε ποτέ την ενιαία πώληση της εταιρείας, τη συνέδεσε όμως με την αποπληρωμή των κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ περίπου. Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την περίοδο το θέμα των κρατικών ενισχύσεων πατώντας στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια τελεσίδικη απόφαση της Ε.Ε. επ’ αυτού αλλά ότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας. Αξιολογώντας και άλλες περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Mεταλλεία Χαλκιδικής κ.λπ.) όπου οι σχετικές υποθέσεις έκλεισαν με πολύ χαμηλότερα ποσά από τα αρχικά ελεγχόμενα ως κρατικές ενισχύσεις, η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στις διαπραγματεύσεις ότι ο έλεγχος της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα ποσό της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ.

Το τελικό ποσό, πηγές της ΛΑΡΚΟ, εκτιμούν ότι θα περιοριστεί στο ελάχιστο στο τέλος της όλης διαδικασίας καθώς τα 50 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια που έχει πάρει η εταιρεία και τα οποία αποπληρώνονται κανονικά. Το σενάριο αυτό συμμερίζονται και κύκλοι της αγοράς, που εκτιμούν ότι μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση για τις κρατικές ενισχύσεις μπορεί να διασφαλίσει την ενιαία πώληση της εταιρείας και τη βιωσιμότητά της.

AMΠE

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου