ΕΛΛΑΔΑ

Spiegel: Ο ρατσισμός τροφοδότησε το φιάσκο με τη Μαρία

spiegel-ο-ρατσισμός-τροφοδότησε-το-φιάσκο-με-610907

Όταν η αστυνομία έπεσε πάνω σ’ ένα κατάξανθο κοριτσάκι στη διάρκεια επιδρομής σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα, πυροδοτήθηκε ένα κύμα ανησυχιών για κυκλώματα απαγωγής παιδιών και παράνομης υιοθεσίας. Οι ανησυχίες αποδείχθηκαν αβάσιμες, γράφει το «Spiegel», όμως η οικογένεια των Ρομά παραμένει διασπασμένη.

Το γερμανικό περιοδικό επισκέφθηκε το σπίτι όπου μεγάλωσε η μικρή Μαρία. Βρήκε εκεί την μεγαλύτερη αδερφή της Εμμανουέλα, 17 ετών και ήδη παντρεμένη, να φροντίζει τον 12χρονο αδερφό τους Νίκο. Η Εμμανουέλα κλαίει όταν μιλάει για την Μαρία που φιλοξενείται σήμερα στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο δημοσιογράφος βλέπει τα παιχνίδια της μικρής στο κρεβάτι της, το μοναδικό κρεβάτι του σπιτιού καθώς όλη η υπόλοιπη οικογένεια εκτός της Μαρίας κοιμάται στρωματσάδα στο πάτωμα.

Το σπίτι έχει σκεπή από κεραμίδια, δυο δωμάτια και ένα μεγάλο μπάνιο. Στο σαλόνι υπάρχει η κουζίνα και μια τεράστια τηλεόραση με επίπεδη οθόνη. Η Εμμανουέλα βρισκόταν στο σπίτι όταν 10 αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα το πρωί της 16ηςΟκτωβρίου, σήκωσαν την Μαρία από το κρεβάτι και την πήραν άρον-άρον μαζί με τους Ρομά που την μεγάλωναν (από τεσσάρων ημερών), την 40χρονη Ελευθερία Δημοπούλου και τον 39χρονο Χρήστο Σάλη. «Το παιδί δεν είναι δικό σας. Είναι λευκό», φώναξε ένας από τους αστυνομικούς. Η Μαρία δεν έκλαψε.

«Επί περισσότερο από μια εβδομάδα η εικόνα της Μαρίας _ ενός μικρού κοριτσιού με κοτσιδάκια να στέκεται μπροστά σε ένα κόκκινο τοίχο _ ερμηνεύθηκε ευρέως ως παράδειγμα όλων των τρομερών πραγμάτων που μπορούν να συμβούν σε ένα παιδί», γράφει το «Spiegel». «Ο μεσαιωνικός μύθος του Τσιγγάνου που κλέβει παιδιά αναβίωσε αίφνης στο μυαλό των ανθρώπων. Βρέθηκε ένα ξανθό κοριτσάκι “ολομόναχο ανάμεσα σε Τσιγγάνους”, έγραψε ελληνική εφημερίδα. Η ιστορία της Μαρίας είναι η ιστορία του ρατσισμού και των διακρίσεων που υφίστανται καθημερινά οι Ρομά».

Ο Σάλης και η Δημοπούλου φέρονταν ως οι γονείς 14 παιδιών, από τα οποία τα έξι φαινόταν να έχουν γεννηθεί σε διάστημα 10 μηνών, και λάμβαναν επιδόματα ύψους 2.800 ευρώ τον μήνα. «Είναι όμως αυτό αρκετό _ και μάλιστα σε μια χώρα όπου είναι τόσο διαδεδομένες οι απάτες με τα κοινωνικά επιδόματα _ ώστε να υπονοούμε ότι το ζευγάρι των Ρομά αγόρασαν, απήγαγαν και εκμεταλλεύτηκαν το παιδί; ’Η ότι ανήκουν σε μια συμμορία παράνομης διακίνησης ανθρώπων;» συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό. «Μερικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ έφθασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η οικογένεια μεγάλωνε τη Μαρία προκειμένου να πουλήσει τα όργανά της. Την αρχή ότι κάποιος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, η οποία θα έπρεπε να ισχύει για τις οικογένειες Ρομά, την αγνόησαν τελείως οι τηλεοπτικοί ρεπόρτερ».

Το «Spiegel» πήγε και στη Βουλγαρία αναζητώντας την βιολογική μητέρα της Μαρίας, την Σάσα Ρούσεβα, στην πόλη Νικολάεβο, μιάμιση ώρα από τη Σόφια. Η Ρούσεβα «μια λεπτοκαμωμένη γυναίκα με σκούρο δέρμα, μοιάζει 55 ετών ενώ είναι μόνο 34. Αν συμπεριλάβουμε και τη Μαρία, έχει συνολικά 10 παιδιά. Βαστάει το ένα στην αγκαλιά της _ και είναι και αυτό ξανθό», γράφει το «Spiegel».

Η Ρούσεβα αρχικά δεν ήθελε να μιλήσει στον δημοσιογράφο. Είπε ότι φοβάται τον άντρα της που είναι ευέξαπτος και πίνει πολύ. Υστερα όμως διηγήθηκε πώς έγιναν τα πράγματα: το 2008 ήρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί στη συγκομιδή πορτοκαλιών και γέννησε το κοριτσάκι. Ηθελε να την ονομάσει Στάνκα, αλλά αφού κανένας δεν το καταλάβαινε στο νοσοκομείο, την ονόμασε Μαρία. Δεν είχε τα χρήματα για να τακτοποιήσει τα έγγραφα του μωρού. Μια από τις γυναίκες που αργάζονταν μαζί της στη συγκομιδή προσφέρθηκε να μεγαλώσει το παιδί και της υποσχέθηκε: «Μπορείς να έρθεις να την πάρεις όποτε θες».

Η Ρούσεβα λέει ότι δεν πήρε χρήματα για το παιδί. Εργάστηκε για λίγες ακόμη μέρες στην Ελλάδα και επέστρεψε στο Νικολάεβο. Είδε φωτογραφίες της Μαρίας στην τηλεόραση.«Θα την έπαιρνα πίσω αλλά είμαι τόσο φτωχή που δεν έχω λεφτά ούτε για να ντύσω τα παιδιά μου», λέει. «Η Μαρία είναι όμορφη, πολύ όμορφη, και φαίνεται υγιής». Το τεστ DNA επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Ρούσεβα είναι η βιολογική μητέρα της Μαρίας.

Και το «Spiegel» καταλήγει: «Συνεπώς οι έλληνες Ρομά που μεγάλωσαν τη Μαρία δεν είναι ούτε διακινητές ούτε κλέφτες παιδιών αλλά απλώς δυο ενήλικες που υπήρξαν η μάνα και ο πατέρας της Μαρίας από τότε που ήταν λίγων ημερών».

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου